ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημόσια εγγραφή μαμούθ στη Σιγκαπούρη

Στη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή που έχει πραγματοποιηθεί στις αγορές της νοτιοανατολικής Ασίας εκτιμάται ότι θα προχωρήσει ο δισεκατομμυριούχος του Χονγκ Κονγκ, Λι Κα-Σινγκ, σχεδιάζοντας την εισαγωγή της Hutchison Port Holdings Trust (ΗΡΗ) στο Χρηματιστήριο για την άντληση 5,4 δισ. δολαρίων. Η αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) της HPH, του μεγαλύτερου ομίλου εκμετάλλευσης και διαχείρισης λιμένων στον κόσμο, θα συντελεστεί στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης, αποτελώντας μια τονωτική ένεση κεφαλαίων σε μια αγορά που τελευταία έχει υποσκελιστεί από το χρηματοοικονομικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με πηγές, η IPO θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου, με εταιρείες, όπως η Capital Research & Management Co., η κρατική επενδυτική εταιρεία της Σιγκαπούρης, Temasek Holdings και οι εταιρείες διαχείρισης hedge funds, Paulson & Co και Cathay Life Insurance να έχουν ήδη συμφωνήσει την επένδυση 1,62 δισ. δολαρίων στην ΗΡΗ.

Μερίδιο 32% θα διατηρήσει η Hutchison Whampoa και η κρατική εταιρεία της Σιγκαπούρης PSA International, η οποία ήδη κατέχει μερίδιο 20% στην HPH Trust. Η αρχική δημόσια εγγραφή της ΗΡΗ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει σε μέγεθος εκείνη της Petronas Chemicals που πραγματοποιήθηκε στη Μαλαισία, ύψους 4,1 δισ. δολ. το 2010. Μέχρι σήμερα είναι η μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στην περιοχή της Ασίας. Η ΗΡΗ δραστηριοποιείται σε 51 λιμάνια σε 25 χώρες στην Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, τη Βόρειο και Λατινική Αμερική και την Αυστραλία, ενώ το προσωπικό της ξεπερνά τα 30.000 άτομα. Η HPH διαχειρίζεται τα λιμάνια του Χονγκ Κονγκ και του Σένζεν στην Κίνα, δηλαδή δύο από τα πλέον πολυσύχναστα λιμάνια πλοίων-κοντέινερ στον κόσμο.

Η ΗΡΗ είναι θυγατρική της Hutchison Whampoa, με τον ιδρυτή της και δισεκατομμυριούχο κ. Λι να επιλέγει τη Σιγκαπούρη για την αρχική δημόσια εγγραφή λόγω του ευνοϊκού καθεστώτος που προσφέρει στα trust. Ενα επιχειρηματικό trust είναι μια σύνθεση περιουσιακών στοιχείων που προσφέρει μια σταθερή ροή εσόδων υπό τη μορφή μερισμάτων, προσελκύοντας μερίδα επενδυτών που είναι, κατά κύριο λόγο, συντηρητικοί. Στην ΙΡΟ της ΗΡΗ διαμεσολαβητές θα είναι η DBS, η Deutsche Bank και η Goldman Sachs, ενώ θα συμμετάσχουν, επίσης, οι J.P. Morgan, UBS, Barclays και Morgan Stanley.