ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Πορτογαλία προσπαθεί να αποφύγει τον μηχανισμό στήριξης

Λίγες μόνον ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής κι ενώ πηγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκτιμούσαν πως δεν επρόκειτο να υπογραφεί χθες το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», η Πορτογαλία ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων σε μια προσπάθεια να μειώσει περαιτέρω το δημοσιονομικό της έλλειμμα και να αποφύγει την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Από την πλευρά της, η Κίνα εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην Ευρωζώνη και την πρόθεσή της να προσφέρει στήριξη στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Τεϊξέιρα ντος Σάντος, που μίλησε για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ιδιαιτέρως στην αγορά εργασίας. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να περιορίσει τα επίπεδα αποζημίωσης απόλυσης στα 10 από τα 30 ημερομίσθια ανά έτος εργασίας και να ορίσει ως ανώτατο όριο αποζημίωσης τις αμοιβές 12 μηνών. Παράλληλα, σχεδιάζει περικοπές στον τομέα της Υγείας και γενικότερα στις κοινωνικές δαπάνες, μείωση δαπανών στις δημόσιες επιχειρήσεις κατά 10% και αναβολή των επενδύσεων σε έργα υποδομής. Προτίθεται, επίσης, να απελευθερώσει τις τιμές της ενέργειας και να επιβάλει ειδικό φόρο σε συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ, ενώ καλεί τις τράπεζες να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει περαιτέρω το έλλειμμα της χώρας, κατά ακόμη 0,8% του ΑΕΠ, και παράλληλα να διαβεβαιώσει τις αγορές πως θα επιτύχει τον στόχο της για μείωσή του στο 4,6% το 2011. Εχει, άλλωστε, δεσμευθεί για μείωσή του στο 3% το επόμενο έτος και στο 2% το 2013. Προηγήθηκε μέσα στην εβδομάδα η αυξημένη πίεση που δέχθηκε η χώρα όταν οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της υπερέβησαν το 7,5%, επίπεδο που η Λισσαβώνα ορίζει ως μη βιώσιμο. Ο επίτροπος Οικονομικών, Ολι Ρεν, έσπευσε να επιβραβεύσει τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η πορτογαλική κυβέρνηση, τονίζοντας πως προλειαίνουν το έδαφος για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, τόσο ως προς τις δυνατότητές του να δανείζει τις χειμαζόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης όσο και ως προς το εύρος των επιχειρήσεών του. Η είδηση δεν προκάλεσε, όμως, σημαντική αντίδραση των αγορών, με αναλυτές όπως ο Κόλιν Ελις της BVCA του Λονδίνου να προεξοφλούν πως παρά τις προσπάθειές της «τελικά τα επιτόκια που καταβάλλει στην αγορά δεν είναι βιώσιμα και είναι πολλές οι πιθανότητες να χρειαστεί τελικά κάποια στήριξη».

Η απόφαση της Λισσαβώνας ήρθε μετά τις έντονες πιέσεις στη χώρα από τους εταίρους της, όπως ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Γιόζεφ Πρόελ, που κάλεσε την Πορτογαλία να αποφασίσει άμεσα αν θα χρειαστεί τη βοήθεια της Ευρωζώνης. Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times,, ο κ. Πρόελ τόνισε πως οι εταίροι της στην Ευρωζώνη δεν μπορούν να την πιέσουν να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης, αλλά προσέθεσε: «Το μήνυμά μου προς την Πορτογαλία είναι να κοιτάξει την Ελλάδα και την Ιρλανδία. Μην καθυστερείτε πολύ. Αποφασίστε γρήγορα, ναι ή όχι».

Αναφορικά, άλλωστε, με το αίτημα της Ιρλανδίας για μείωση του επιτοκίου που καταβάλλει στο πλαίσιο του δανεισμού της από τον μηχανισμό στήριξης, ο κ. Πρόελ δήλωσε πρόθυμος να διαπραγματευθεί επί του θέματος μόνον αν το Δουβλίνο προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα.

Πάντως, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφραζε τις μειωμένες προσδοκίες της από τη σύνοδο κορυφής χαρακτηρίζοντάς την «βήμα στη διαδικασία που θα συνεχισθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης Μαρτίου». Καυτηρίασε, άλλωστε, τις νέες υποβαθμίσεις Ελλάδας και Ισπανίας τονίζοντας πως οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης «δεν πρέπει να παρεμβαίνουν και να βαθμολογούν χώρες που εργάζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Στο μεταξύ, αυξήθηκαν χθες οι αποδόσεις των 15ετών ομολόγων του Δημοσίου της Ιταλίας στο 5,34%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούνιο του 2002 και των πενταετών στο 3,90% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.