ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κυριότερα οικονομικά γεγονότα της εβδομάδας

Υποβάθμιση

Η Moody’s υποβάθμισε το χρέος της Ισπανίας κατά μία βαθμίδα στο Αα2 εν μέσω ανησυχίας για το κόστος ενίσχυσης των τραπεζών της. Ο ίδιος οίκος υποβάθμισε το χρέος της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες στο Β1, επικαλούμενη την ανησυχία για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της μετά το 2013. Σημείωσαν εκ νέου άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων της Πορτογαλίας.

ΗΠΑ

Τον Φεβρουάριο η ανεργία ήταν στο 8,9%, υποχωρώντας κάτω από το 9% για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2009. Δημιουργήθηκαν 192.000 θέσεις εργασίας, οι περισσότερες από τον Μάιο του περασμένου έτους.

Βρετανία

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, προκάλεσε αντιδράσεις στο City του Λονδίνου όταν επέκρινε τις τράπεζες ότι αντλούν κέρδη από «ανυποψίαστους πελάτες και ιδιαιτέρως θεσμικούς» και ότι όσες τράπεζες είναι «πολύ σημαντικές για να αφεθούν να καταρρεύσουν» μπαίνουν στον πειρασμό της ανάληψης υπερβολικού κινδύνου και της χορήγησης υπερβολικά υψηλών μπόνους, επειδή γνωρίζουν ότι θα τις ενισχύσει το κράτος. Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση συνήψε πολιτική συμφωνία με τις μεγάλες τράπεζες για τις αμοιβές των στελεχών τους.

Η Barclays αποκάλυψε τους μισθούς και τα μπόνους του επικεφαλής της Μπομπ Ντάιαμοντ, καθώς και δύο ακόμη ανώτατων στελεχών της επενδυτικής της τράπεζας Barclays Capital, συνολικού ύψους 30 εκατ. στερλινών. Ο διευθύνων σύμβουλος της ελεγχόμενης από το κράτος Royal Bank of Scotland Στίβεν Χέστερ έλαβε πακέτο ύψους 7,7 εκατ. στερλινών, ως επί το πλείστον σε μετοχές.

Χρυσός

Η τιμή του άγγιζε νέο ρεκόρ στα 1.444,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι σημείωσε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 31 ετών στα 36,75 δολάρια.

Επιχειρήσεις

Η Subway εξετόπισε τη McDonald’s από την πρώτη θέση του κλάδου παγκοσμίως, καθώς αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων ταχυφαγίας στον κόσμο με κριτήριο τον αριθμό υποκαταστημάτων της για το 2010.