ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλύτερα στο ενοίκιο

Στις ΗΠΑ η ενοικίαση κατοικίας καθίσταται πιο δημοφιλής, αλλά μέχρι ενός ορίου. Οπως δεικνύει ανάλυση των σχετικών αποδόσεων μεταξύ της ιδιοκτησίας κατοικίας και ενός χαρτοφυλακίου άλλων επενδύσεων, η οποία διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της ανατολικής Καρολίνας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντας, τα τελευταία τριάντα χρόνια θα ήταν περισσότερο συμφέρον για τους Αμερικανούς να ενοικιάζουν παρά να αγοράζουν σπίτι. Η μελέτη προβαίνει σε πολλές ηρωικές παραδοχές, όπως το ότι οι ενοικιαστές θα επιδείκνυαν μεγάλη πειθαρχία, ώστε να επενδύουν όσα εξοικονομούν με το να μην αγοράζουν σπίτι.

Το επιχείρημα, πίσω από τα κίνητρα που δίνουν οι κυβερνήσεις για αγορά κατοικίας, έχει εξασθενήσει συγκριτικά με το παρελθόν. Δηλαδή, ότι οι ιδιοκτήτες κατοικιών εμφανίζονται περισσότερο υπεύθυνοι ως πολίτες και τα παιδιά τους έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Μελέτη του 2009 καταδεικνύει όμως ότι πολλά από τα «οφέλη» της ιδιοκτησίας εξαλείφονται, όταν εξεταστούν και άλλοι παράγοντες, όπως η απασχόληση.

Μπορεί στις ΗΠΑ το ποσοστό των ιδιόκτητων σπιτιών να έχει υποχωρήσει από το ρεκόρ του 69,2% του 2004 στο 66,5% στα τέλη του 2010, αλλά απέχει πολύ από το 46% της Γερμανίας. Βέβαια, υπάρχουν διαφορές. Στη Γερμανία θεωρείται απαράδεκτη η μετακίνηση μιας ώρας από και προς την εργασία και οι άνθρωποι προτιμούν να ενοικιάζουν ένα διαμέρισμα στο κέντρο των πόλεων, ειδικά όταν οι τιμές είναι χαμηλές. Οι ενοικιαστές τυγχάνουν μεγάλης προστασίας έναντι των ιδιοκτητών, ενώ τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν μία μάλλον συντηρητική υπόθεση. Οι άνθρωποι δύσκολα λαμβάνουν την απόφαση, εάν δεν διαθέτουν αρκετά χρήματα να προκαταβάλουν.