ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζημιές 183 δισ. δολαρίων από το τσουνάμι

Στο δυσθεώρητο ύψος των 14 με 15 τρισ. γιεν, ποσό αντίστοιχο των 171 ως 183 δισ. δολαρίων, εκτιμά η τράπεζα Credit Suisse το οικονομικό κόστος του καταστρεπτικού σεισμού και του τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία. Σύμφωνα με τον Χιρομίτσι Σιρακάουα, οικονομολόγο της ελβετικής τράπεζας στο Τόκιο, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι κάτω του 40% εκείνων από τον σεισμό στο Κόμπε το 1995, που κόστισε 40 τρισ. γιεν. Οι περιοχές που επλήγησαν το 1995 αντιπροσώπευαν το 12% του ιαπωνικού ΑΕΠ, ενώ εκείνες που επλήγησαν από τον σεισμό της Παρασκευής το 7%. Ο κ. Σιρακάουα υπολογίζει πως η άμεση επίπτωση στο ΑΕΠ της χώρας θα είναι συρρίκνωση κατά ένα τρισ. γιεν το 2011, ποσό αντίστοιχο του 0,2%. Θεωρεί, όμως, πιθανή μια περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 1% εξ αιτίας της διακοπής της παραγωγής.

Μεγάλες είναι οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο εμπόριο. Η Lloyd’s List Intelligence υπολογίζει πως θα υπερβεί τα 3,4 δισ. δολάρια ημερησίως το κόστος από τη διακοπή της λειτουργίας λιμανιών. Οπως τονίζει, το θαλάσσιο εμπόριο της τρίτης οικονομίας στον κόσμο έφθασε πέρυσι στα 1,5 τρισ. δολάρια.

Ανοδος χρυσού

Αλυσιδωτές επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία προκάλεσε ο σεισμός. Οι επενδυτές στράφηκαν στον χρυσό, με την τιμή του στο Λονδίνο να αυξάνεται κατά 4,5 δολ., ενώ το πετρέλαιο υποχώρησε πάνω από δύο δολ. στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο λόγω της εκτίμησης για μείωση της ζήτησης από την Ιαπωνία. Το γιεν αναρριχήθηκε στα υψηλά 4μήνου έναντι του δολαρίου.