ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητα τα αμερικανικά επιτόκια

Σταθερή στην υφιστάμενη νομισματική πολιτική παρέμεινε χθες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), διατηρώντας το βασικό επιτόκιο στο εύρος 0% έως 0,25% και το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων 600 δισ., υιοθετώντας παράλληλα έναν πιο αισιόδοξο τόνο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και την πορεία της ανεργίας, επιβεβαιώνοντας έτσι τις προσδοκίες της αγοράς και τις εκτιμήσεις οικονομικών παρατηρητών. Κοινή πεποίθηση ήταν ότι η Fed δεν θα προχωρούσε σε αλλαγές, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της Ιαπωνίας.

Ο σεισμός των 8,9 Ρίχτερ την περασμένη Παρασκευή στην Ιαπωνία και οι συνακόλουθες επιπτώσεις δεν έχουν μόνον προκαλέσει βιβλικές καταστροφές στη χώρα, αλλά εγείρουν ερωτήματα για τυχόν εκτροχιασμό της παγκόσμιας ανάκαμψης. Οι τιμές των μετοχών στην Ιαπωνία, η οποία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, έχουν ήδη υποχωρήσει πάνω από 10%, συμπαρασύροντας τις υπόλοιπες αγορές σε αρνητικό πρόσημο.

Δεν έγινε, ωστόσο χθες καμία αναφορά στην Ιαπωνία εκ μέρους της Fed. Υπήρξε ομοφωνία από τα μέλη της επιτροπής ανοιχτής αγοράς για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, τηρώντας θετικότερη στάση από την προηγούμενη συνάντηση της FOMC, στις 26 Ιανουαρίου.

Αναλυτικότερα, η ανάκαμψη της οικονομίας θεωρείται ότι πλέον είναι «σταθερή» όταν προ δύο μηνών είχε χαρακτηριστεί «ανεπαρκής» για να μειωθεί η ανεργία. Αυτή τη φορά, η Fed έκανε λόγο για «σταδιακή βελτίωση» της απασχόλησης. Διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα συνεχίσει να επεκτείνεται η κατανάλωση των νοικοκυριών σε συνάρτηση με τις επενδύσεις των επιχειρήσεων σε εξοπλισμό.

Αναφορά έγινε, επίσης, στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων από το καλοκαίρι, δίχως να διατυπώνονται σχόλια για την πτώση που επικρατεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων στις αγορές μαύρου χρυσού. «Παρά ταύτα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Fed, «οι εκτιμήσεις για την μακροπρόθεσμη πορεία του πληθωρισμού παραμένουν σταθερές», με τις ανοδικές τάσεις να είναι ελεγχόμενες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στα τρέχοντα, σχεδόν μηδενικά, επίπεδα, όπως και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, συνολικού ύψους 600 δισ. δολαρίων, μέσα στους επόμενους τέσσερις με έξι μήνες, τουλάχιστον. Πρόκειται για τους δύο βασικούς πυλώνες της αποκαλούμενης πολιτικής «ποσοτικής χαλάρωσης» με απώτερο στόχο τη στήριξη της ρευστότητας του διατραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση της οικονομίας, με τη Fed να λαμβάνει τα πλέον χαλαρά μέτρα για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της.

Στο παρελθόν, ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, είχε εστιάσει στην υψηλή ανεργία και τη συνεχιζόμενη, από το 2007, ύφεση στην αγορά ακινήτων. Αν και ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε τον Φεβρουάριο σε επίπεδα χαμηλότερα του 9% -ειδικότερα στο 8,9%- για πρώτη φορά μετά μια διετία, παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, θετικά είναι τα στοιχεία στον επιχειρηματικό και τον βιομηχανικό κλάδο, με τους οικονομικούς αναλυτές να κάνουν λόγο για μια οικονομία δύο ταχυτήτων. Χθες ανακοινώθηκε από τη Fed ότι ο δείκτης μεταποίησης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης αυξήθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων εννέα μηνών, φθάνοντας το 17,5 τον Μάρτιο έναντι του 15,4 τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, ορισμένες εταιρείες των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν από την καταστροφή μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία.