ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ραδιενεργός πανικός στα χρηματιστήρια

Οι σοβαροί φόβοι για μια πυρηνική καταστροφή με παγκόσμιες συνέπειες κλόνισαν χθες τις διεθνείς αγορές. Προξένησαν πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών και του πετρελαίου, ενίσχυση του δολαρίου, καθώς και στροφή των επενδυτών στο δολάριο και στα κρατικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται ασφαλή καταφύγια. Το γιεν ενισχύθηκε ύστερα από παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας έναντι όλων των μεγάλων νομισμάτων, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα επαναπατρίσουν κεφάλαια για αποκατάσταση των ζημιών. Κατά τον αναλυτή Νουριέλ Ρουμπινί, «η Ιαπωνία θα χρειαστεί υποτίμηση του γιεν για να ενισχύσει τις καθαρές της εξαγωγές, καθώς η εγχώρια ζήτηση θα παραμείνει αναιμική, ενώ το νόμισμα θα επηρεαστεί και από την ανάγκη για μαζικές ανοικοδομήσεις μετά τον σεισμό και το τσουνάμι».

Συνολικά τα ασιατικά χρηματιστήρια χθες υπέστησαν ένα μικρό κραχ, ενώ στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε δραστικά σχεδόν κατά 11%. Οι απώλειες των τελευταίων δύο ημερών είναι και οι μεγαλύτερες από το 1987, υπερβαίνοντας ακόμα και τις αντίστοιχες με το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στην Ευρώπη ο Stoxx Europe 600 υποχώρησε 2,3%, με τη χειρότερη πτώση από τον Νοέμβριο, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με -1,38%, στα χαμηλότερα επίπεδα 15 εβδομάδων, και στη Φρανκφούρτη ο DAX με -3,19%. Στη Νέα Υόρκη ο S&P 500 υποχωρούσε 1,3% πριν από το κλείσιμο στα χαμηλότερα από τον Ιανουάριο στις 1.279,93 μονάδες, όπως και ο Dow Jones στις 11.832,75 μονάδες.

Σε ανάλυσή της η FXCM Hellas αναφέρει ότι οι απώλειες αυτές θα γενικευθούν και στην Ευρώπη και την Αμερική, εφόσον οι επενδυτές ρευστοποιούν τοποθετήσεις υψηλού κινδύνου, στρεφόμενοι σε ασφαλέστερες επιλογές και κυρίως στο ελβετικό φράγκο, το δολάριο, ακόμα και το γιεν. Ενας παράγοντας στην εξέλιξη του δολαρίου είναι και η νομισματική πολιτική της Fed, η οποία παρέμεινε αμετάβλητη.

Ανοδικά κινούνταν χθες οι τιμές στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα με πτώση της απόδοσης στα χαμηλότερα εξαμήνου, στο 3,27% για τα δεκαετούς διάρκειας. Την ίδια πορεία ακολούθησαν και τα γερμανικά ομόλογα, υπερσκελίζοντας αντίστοιχα άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων υποχώρησε έως και κατά 15 μονάδες βάσης (μ. β.) αρχικά και μετά περιορίστηκαν οι απώλειες στις 9 μ. β. και στα χαμηλότερα διετίας στο 3,14%.

Το ευρώ υποχώρησε 0,77% στο 1,388 δολάριο και 1,5% στα 112,59 γιεν, γιατί έχασε την ελκυστικότητά του σε συνθήκες αποφυγής του ρίσκου. Το γιεν ενισχύθηκε 1% προς το δολάριο, στα 80,83 γιεν. Το πετρέλαιο Brent εξασθένησε περισσότερο από 3 δολάρια και πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες διαμορφώθηκε κάτω από τα 108 δολάρια το βαρέλι. Μετά ανήλθε στα 110,60 δολάρια. Το αργό Ν. Υόρκης απώλεσε 2,73 δολάρια, στα 98,46 δολάρια το βαρέλι. Κατά τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ), η Ιαπωνία έχει επάρκεια ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας με πετρέλαιο, ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες από τα πυρηνικά της εργοστάσια.

Τέλος, χθες η τιμή του χρυσού μειώθηκε στα 1.380,90 δολάρια η ουγγιά, καθώς επενδυτικά κεφάλαια κινήθηκαν σε ασφαλή αλλά άμεσα ρευστοποιήσιμες τοποθετήσεις. Αργότερα ο χρυσός περιόρισε τις απώλειες στο 2,1% και στα 1.396,75 δολάρια η ουγγιά.