ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοβαρές συνέπειες σε πληθώρα κλάδων και διεθνή οικονομία

Με τον δείκτη Nikkei του Τόκιο να υποχωρεί σε ποσοστό 10,55%, η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών θεωρεί πρόωρη μια εκτίμηση του συνολικού κόστους της θεομηνίας που έπληξε την Ιαπωνία. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν αρχικά σε ένα ποσό μεταξύ 110 έως 183 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, θεωρείται δεδομένη μια επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της τρίτης οικονομίας στον κόσμο με αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, καθώς άμεσες θα είναι οι επιπτώσεις από την αναστολή της λειτουργίας ιαπωνικών βιομηχανιών και την πτώση της παραγωγής σε τομείς συνδεδεμένους με την υψηλή τεχνολογία. Ηδη το οικονομικό αίσθημα μεταξύ αναλυτών και επενδυτών υποχωρεί στη Γερμανία, ενώ μερίδα αναλυτών πιθανολογεί πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να αναθεωρήσει την πρόσφατη προειδοποίησή της για αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.

Οι τράπεζες Citigroup και UBS προβλέπουν πως οι ρυθμοί ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας θα παραμείνουν χαμηλοί στη διάρκεια του 2011 και συγκεκριμένα μιλούν για 1,7% και 1,4% αντιστοίχως. Προεξοφλούν, ωστόσο, ανάκαμψή της για το 2012 και ρυθμούς 2,3% και 2,5% αντιστοίχως χάρη στις δραστηριότητες ανοικοδόμησης της χώρας. Στην πλέον απαισιόδοξη εκτίμηση προβαίνει, πάντως, η Barclays, που προβλέπει πως οι ζημίες θα υπερβούν εκείνες του σεισμού στο Κόμπε και θα φθάσουν στο 3% του ιαπωνικού ΑΕΠ. Στον αντίποδα βρίσκεται η Nomura, που χαρακτηρίζει υπερβολικά απαισιόδοξες τις προβλέψεις για βαθιά ύφεση και εκτιμά πως η ιαπωνική οικονομία απλώς δεν θα ανακάμψει ραγδαία. Υπολογίζει, πάντως, ότι οι διακοπές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αφαιρέσουν το 0,29% της ονομαστικής ανάπτυξης. Για περαιτέρω συρρίκνωση της ιαπωνικής οικονομίας κατά το α΄ τρίμηνο του 2011 μιλάει η Standard Chartered Bank και εκτιμά πως ο αντίκτυπος θα είναι 1% του ιαπωνικού ΑΕΠ. Προβλέπει, όμως, πως στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, άλλωστε, η επιτάχυνση του πληθωρισμού θεωρείται δεδομένη εξαιτίας της εκτίναξης της τιμής των ιαπωνικών μικροεπεξεργαστών από τα προ του σεισμού επίπεδα των 7,30 δολαρίων στα 10 δολάρια. Δεδομένου ότι οι μικροεπεξεργαστές είναι απαραίτητοι σε ένα τεράστιο φάσμα προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, από τις ψηφιακές κάμερες μέχρι τα έξυπνα τηλέφωνα και χιλιάδες ηλεκτρονικές συσκευές, οι βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα από την άνοδο της τιμής τους και τα προβλήματα στην προσφορά. Ο λόγος είναι, βέβαια, η διακοπή λειτουργίας σημαντικού αριθμού μονάδων της Toshiba, που αντιπροσωπεύει περί το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής μικροεπεξεργαστών. Αισθητές θα γίνουν, άλλωστε, οι επιπτώσεις από τη διακοπή λειτουργίας ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Περί το 1,4 εκατ. αυτοκίνητα που πουλήθηκαν πέρυσι στις ΗΠΑ, το 15% του συνόλου των πωλήσεων, είχαν συναρμολογηθεί στην Ιαπωνία. Από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες μόνον οι Hyundai και BMW δεν χρησιμοποιούν ιαπωνικά εξαρτήματα.