ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την Πορτογαλία κατά δύο βαθμίδες

Πιο ζοφερό διαγράφεται το μέλλον για την Πορτογαλία, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της κατά δύο βαθμίδες από τη Moody’s, αργά προχθές το βράδυ, αλλά και τη μέτρια υποδοχή που επιφύλαξαν οι επενδυτές στη χθεσινή δημοπρασία 12μηνων εντόκων γραμματίων, με αυξημένο επιτόκιο.

Η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά δύο βαθμίδες, στο Α3, προειδοποιώντας ότι μπορεί να γίνει νέα υποβάθμιση, δεδομένου ότι το κόστος δανεισμού της παραμένει υψηλό και υπάρχει δυσκολία στην εκπλήρωση δύσκολων δημοσιονομικών στόχων. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Κάρλος Πίνα, χαρακτήρισε την κίνηση «βιαστική», τονίζοντας ότι «δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την επίδραση των αποφάσεων που θα ληφθούν στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» και οι οποίες θα εγκριθούν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την ερχόμενη εβδομάδα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Φερνάντο Τεϊξέιρα ντος Σάντος, χαρακτήρισε και εκείνος «πρόωρη» την απόφαση της Moody’s. Παραδέχθηκε χθες ότι το τρέχον κόστος δανεισμού δεν είναι βιώσιμο μεσομακροπρόθεσμα, πρόσθεσε όμως ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να αντλεί από τις αγορές, γιατί «τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσει σε περίπτωση που θα καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης θα είναι πολύ χειρότερα από αυτά που δεσμεύθηκε η κυβέρνηση να λάβει μόνη της».

Η χθεσινή δημοπρασία απέφερε στην Πορτογαλία 1 δισ. ευρώ. Η προσφορά καλύφθηκε κατά 2,2 φορές έναντι 3,1 στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε επίσης αυξημένο, στο 4,33%, έναντι 4,05% την προηγούμενη φορά. Η μέτρια ζήτηση και το υψηλό επιτόκιο θεωρείται ότι οφείλονται στην υποβάθμιση από τη Moody’s, κάτι που προφανώς πείθει πως η χώρα θα υποχρεωθεί εν τέλει να ζητήσει οικονομική στήριξη από την Ε.Ε. Αυτό, παρά τα μέτρα αυστηρής λιτότητας που εξήγγειλε η κυβέρνηση την Παρασκευή προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από 7% στο 4,6% του ΑΕΠ φέτος και στο 3% το 2012, πυροδοτώντας πολιτική κρίση, που ήδη δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση της χώρας.

Σε σφυγμομέτρηση του πρακτορείου Reuters, που διενεργήθηκε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, οι 45 ερωτηθέντες οικονομολόγοι δίνουν 60% πιθανότητες να προσφύγει η Πορτογαλία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ίσως πριν από τα τέλη Ιουνίου. Πολύ μικρότερες είναι οι πιθανότητες να γίνει τέτοια κίνηση ώς τον ερχόμενο μήνα. Πάντως, στην ίδια σφυγμομέτρηση, μόλις στο 18% διαμορφώθηκαν οι πιθανότητες να ζητήσει οικονομική βοήθεια η Ισπανία.

Την ίδια ώρα, πάντως, στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, όπου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η πρόταση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, για αύξηση των εγγυήσεων όλων των χωρών προς το EFSF, είναι πιθανό να υπάρξουν εκπλήξεις. Ηδη, χθες, η πρόεδρος της Φινλανδίας, Τάρια Χαλόνεν, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση ότι «τα «καλά κορίτσια» της Ευρωζώνης, όπως η Φινλανδία και η Γερμανία, δεν είναι δυνατό να πληρώνουν εσαεί» τις δημοσιονομικές αμαρτίες των πιο αδύναμων. «Είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε το ευρώ», διαβεβαίωσε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας σε συνέντευξη, όμως «ο καθένας πρέπει να φροντίζει τη δική του οικονομία και ν’ ακολουθεί τους κανόνες». Η Φινλανδία είναι μια από τις έξι χώρες της Ευρωζώνης με βαθμολογία ΑΑΑ και κατόρθωσε, μεσούσης της ύφεσης, να διατηρήσει το έλλειμμά της κάτω από το 3%, παρά τη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 8,2% το 2009. Το κλίμα εκεί εξελίσσεται σε έντονα αντιευρωπαϊκό, με τις σφυγμομετρήσεις να δείχνουν πως οι φορολογούμενοι έχουν κουραστεί να στηρίζουν σπάταλες κυβερνήσεις.