ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» των νέων κατοικιών, άνοδος πληθωρισμού

Αρνητικές ήταν οι ειδήσεις για την οικονομία των ΗΠΑ από τις χθεσινές εκθέσεις για τον κλάδο των κατασκευών και τον πληθωρισμό για τον Φεβρουάριο, αλλά και για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δ΄ τριμήνου. Συγκεκριμένα, οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Μάρτιο του 1984, υποχωρώντας κατά 22,5%, στις 479.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Ενδεικτικό της μεγάλης πτώσης είναι ότι οι αναλυτές ανέμεναν ότι την άνοδο 18,4% του Ιανουαρίου θα διαδεχόταν μια μείωση της τάξης του 5%. Εκτός αυτού, ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών υποχώρησε για τον ίδιο μήνα κατά 8,2% στο νέο ιστορικό χαμηλό των 517.000.

Οσον αφορά τον πληθωρισμό, μεγαλύτερη του αναμενομένου ήταν η άνοδος που παρουσίασαν τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση οι τιμές παραγωγού, γεγονός που αποδίδεται στη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 1974 για τις τιμές στα είδη διατροφής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης των ΗΠΑ, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον προηγούμενο κατά 1,6% σε μηνιαία βάση, ενώ ο δομικός δείκτης των τιμών παραγωγού, από τον οποίο εξαιρούνται οι κλάδοι των τροφίμων και της ενέργειας, κατέγραψε άνοδο 0,2%. Σε ετήσια βάση, η αύξηση των τιμών παραγωγού διαμορφώθηκε στο 5,6%, μετά την άνοδο 3,6% του Ιανουαρίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια αύξηση των τιμών παραγώγου της τάξης του 0,7% σε μηνιαία βάση και 4,7% σε ετήσια βάση.

Τέλος, μικρότερη του αναμενομένου ήταν η πτώση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ στο δ΄ τρίμηνο, αν και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο τριμηνιαίο επίπεδο από τα τέλη του 2009. Το έλλειμμα συνέχισε την καθοδική του πορεία για τέταρτο συναπτό τρίμηνο, υποχωρώντας κατά 9,7%, στα 113,3 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές, οι οποίοι έκαναν λόγο για μεγαλύτερη πτώση, στα 110 δισ. δολάρια, αναμένουν μια σημαντική διεύρυνση του ελλείμματος στο α΄ τρίμηνο του 2011 λόγω της αύξησης των τιμών πετρελαίου.