ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρότερη ζήτηση, φθηνότερες κατοικίες στην Πορτογαλία

Νέα μείωση σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στην Πορτογαλία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την έρευνα του τοπικού σώματος ορκωτών εκτιμητών. Η μειωμένη ζήτηση ήταν ο κύριος λόγος της υποχώρησης των τιμών, με την επαρχία του Αλγκάρβε να αναδεικνύεται ως η περισσότερο πληγείσα. Η έρευνα υπολογίζει την επιδείνωση του κλίματος αναφορικά με την εκτιμώμενη πορεία των τιμών, χρησιμοποιώντας έναν βασικό δείκτη, όπου ο αριθμός μηδέν είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ βελτίωσης και επιδείνωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η εκτίμηση για την πορεία των τιμών παραμένει ιδιαίτερα αρνητική, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -31 μονάδες (από -35 τον προηγούμενο μήνα). Αντιθέτως, λίγο καλύτερες αναμένονται οι συνθήκες αναφορικά με τις πωλήσεις, αν και ο σχετικός δείκτης παραμένει επίσης σε αρνητικό πρόσημο (-14 από -32 τον προηγούμενο μήνα). Ασφαλώς, υπάρχουν διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή, με το Αλγκάρβε να παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα σε όλη την Πορτογαλία. Αυτό γιατί αφενός μεν η προσφορά νέων κατοικιών έχει εκτιναχθεί, αφετέρου δε η ζήτηση από τους αγοραστές μειώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα οι τιμές να δέχονται ισχυρές πιέσεις υποχώρησης. Επιπλέον, η επαρχία στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις πωλήσεις εξοχικών κατοικιών, επομένως είναι ευάλωτη σε έντονες διακυμάνσεις των τιμών, ως αποτέλεσμα της εποχικής ζήτησης.

Ως εκ τούτου, οι συνθήκες της κτηματαγοράς στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, τη Λισσαβώνα και το Πόρτο, είναι ελαφρώς καλύτερες. Αν και οι τιμές εξακολουθούν να υποχωρούν, απόρροια της μειούμενης ζήτησης, η προσφορά νέων κατοικιών δεν καταγράφει άνοδο. Ετσι, οι τιμές πώλησης των κατοικιών δεν δέχονται τόσο έντονη πίεση μείωσης. Επιπλέον, επιβαρυντικός παράγοντας για την πορεία της ζήτησης κατοικιών στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, αποτελεί και το ύψος ρεκόρ στο όποιο έχει «σκαρφαλώσει» η ανεργία (10,9%), όπως επίσης και το ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στο οποίο βρίσκεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη.