ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρέμβαση G7, πουλώντας γιεν

Η G7 ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ και οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια της Ιαπωνίας να σταθεροποιήσει την ισοτιμία του γιεν, παρεμβαίνοντας στις αγορές συναλλάγματος. Οι αγορές αντέδρασαν άμεσα χθες και το γιεν υποχώρησε έναντι του δολαρίου, αντιστρέφοντας, έτσι, την ανοδική πορεία σχεδόν μιας εβδομάδας. Αμέσως μετά την είδηση σημείωσε, άλλωστε, άνοδο ο δείκτης Nikkei. Χθες το μεσημέρι το δολάριο ισοδυναμούσε με 81,33 γιεν.

Η άνοδος του γιεν υπονόμευε τη ζήτηση για ιαπωνικές εξαγωγές, ενώ η ιαπωνική οικονομία πλήττεται από καταστροφές.

Είναι η πρώτη φορά από το 2000 που οι χώρες της G7 παρενέβησαν συντονισμένα στις αγορές. Εχει προηγηθεί το 2000 η συντονισμένη παρέμβαση που είχε στόχο τη σταθεροποίηση του ευρώ. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, το γιεν και το δολάριο υπήρξαν επίσης στόχοι ανάλογων συντονισμένων παρεμβάσεων.

Αυτή τη φορά οι κυβερνήσεις Ιαπωνίας, ΗΠΑ, Βρετανίας και Καναδά αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρενέβησαν για να μειώσουν και να σταθεροποιήσουν την αξία του γιεν πουλώντας δικά τους διαθέσιμα σε γιεν και αγοράζοντας άλλα νομίσματα. Πρόθεσή τους ήταν παράλληλα να αναχαιτίσουν την κερδοσκοπία, την οποία η ιαπωνική κυβέρνηση χαρακτήρισε κύριο αίτιο των εξελίξεων στην αγορά συναλλάγματος. Η αποδυνάμωση του γιεν θα ενθαρρύνει, άλλωστε, τους καταναλωτές άλλων χωρών να αγοράσουν ιαπωνικά προϊόντα.

Θα περίμενε κανείς πως οι επενδυτές θα σπεύσουν να απαλλαγούν από τα γιεν τους, καθώς η Ιαπωνία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού. Αντιθέτως, όμως, αύξησαν τις τοποθετήσεις τους στο ιαπωνικό νόμισμα οδηγώντας την Πέμπτη την τιμή του ως προς το δολάριο στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας του. Ορισμένοι αναλυτές απέδωσαν τις μαζικές αγορές γιεν στη φημολογία πως οι ιαπωνικές ασφαλιστικές και άλλοι επενδυτές επρόκειτο να πουλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία και να επαναπατρίσουν κεφάλαια για να καλύψουν το κόστος της ανοικοδόμησης. Ιάπωνες αξιωματούχοι προσπάθησαν να διαψεύσουν αυτές τις προσδοκίες, επισημαίνοντας πως σε παλαιότερες φυσικές καταστροφές όπως στον σεισμό του 1995 δεν υπήρξαν τέτοιες εξελίξεις.