ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 1,42 η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου μετά τις μαζικές πωλήσεις γιεν

Εκτινάχθηκε η ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος, έως και στο 1,42 δολ., λόγω των παρεμβάσεων τόσο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας όσο και του G7 με μαζικές πωλήσεις γιεν, προκειμένου να συμβάλουν στην υποχώρηση του ιαπωνικού νομίσματος. Επίσης, στην ανατίμηση του ευρώ συνέβαλαν οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι χώρες του G7 προχώρησαν την Παρασκευή σε πωλήσεις γιεν ύψους έως και 25 δισ. δολαρίων, ενισχύοντας έτσι το δολάριο στα 81,15 γιεν. Χθες ήταν στα 80,98 γιεν.

Στοιχήματα

Αρχικά η άνοδός του στα υψηλότερα επίπεδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αποτέλεσμα των «στοιχημάτων» στην αγορά συναλλάγματος ότι οι ασφαλιστικές και άλλες μεγάλες εταιρείες της χώρας θα πρέπει να επαναπατρίσουν κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν τις απαιτήσεις και να χρηματοδοτήσουν τη διαδικασία ανοικοδόμησης, υπογραμμίζει το δημοσίευμα των Financial Times. Ομως, η ανατίμηση του γιεν απειλεί την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές της Ιαπωνίας. Γι’ αυτό αποφασίστηκε η παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών προκειμένου να αναχαιτισθεί η άνοδός του. H Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το κόστος ανοικοδόμησης των πληγεισών περιοχών θα κυμανθεί μεταξύ 122-235 δισ. δολ. ή 2,5%-4% του ιαπωνικού ΑΕΠ για το 2010, ενώ η όλη διαδικασία θα διαρκέσει πέντε χρόνια. Ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου ενδέχεται να «κόψει» μισή ποσοστιαία μονάδα από τον φετινό ιαπωνικό ρυθμό ανάπτυξης, με τις επιπτώσεις να συγκεντρώνονται κυρίως στο α΄ εξάμηνο του 2011. «Οι ζημιές στις κατοικίες και τις υποδομές είναι άνευ προηγουμένου», αναφέρει στη χθεσινή της έκθεση η Παγκόσμια Τράπεζα. Ωστόσο «η ανάπτυξη αναμένεται να ανακάμψει κατά τα επόμενα τρίμηνα, καθώς θα επιταχύνονται οι προσπάθειες ανοικοδόμησης». Επίσης, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ότι η βραχυπρόθεσμη πτώση της καταναλωτικής ζήτησης και της βιομηχανικής παραγωγής της Ιαπωνίας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στο εμπόριο της χώρας με τις γειτονικές οικονομίες της ανατολικής Ασίας. Σε ό,τι αφορά το κόστος των αποζημιώσεων, μόνο για τον όμιλο Swiss Re εκτιμάται 1,2 δισ. δολάρια.

Μπάφετ: Ευκαιρίες για αγορές

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225, o οποίος κατέγραψε από τη 10η Μαρτίου πτώση κοντά στο 12%, κατάφερε να ανακάμψει την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2,72% μετά την πρωτοφανή παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών (χθες το Χρηματιστήριο του Τόκιο ήταν κλειστό). Η συγκεκριμένη καθοδική πορεία του ιαπωνικού χρηματιστηριακού δείκτη σημαίνει κατά τον μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ αρκετές ευκαιρίες αγορών, καθώς θεωρεί ότι η ιαπωνική αγορά δεν θα αργήσει να ανακάμψει. «Η ανοικοδόμηση της αγοράς θα χρειαστεί μεν κάποιο χρόνο, αλλά δεν αναμένεται να αλλάξει το οικονομικό μέλλον της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος της Berkshire Hathaway στο Reuters.

Ξεκινά η παραγωγή

Εν τω μεταξύ, οι μεγάλες ιαπωνικές επιχειρήσεις Nissan και Sony ανακοίνωσαν χθες ότι θα ξεκινήσουν εντός της εβδομάδας την παραγωγή σε ορισμένα εργοστάσιά τους στην Ιαπωνία. Ενας μεγάλος αριθμός ιαπωνικών εταιρειών αναγκάστηκε να διακόψει την παραγωγή του μετά τον σεισμό της 11ης Μαρτίου, ενώ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Συγκεκριμένα, η αυτοκινητοβιομηχανία Nissan ανακοίνωσε ότι η λειτουργία έξι εργοστασίων θα ξεκινήσει σήμερα, ενώ η παραγωγή σε κάποια άλλα εργοστάσια θα ξεκινήσει μετά την Πέμπτη. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Sony ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σήμερα τη λειτουργία ενός εργοστασίου επαναφορτιζόμενων μπαταριών στην περιοχή Τοτσίγκι της Β. Ιαπωνίας. Η Goldman Sachs υπολόγισε ότι η διακοπή παραγωγής κόστισε στη Nissan κοντά στα 25 εκατ. δολ. ανά ημέρα, ενώ το αντίστοιχο κόστος για τις Τοyota και Honda διαμορφώθηκε στα 74 εκατ. και 25 εκατ. δολ.