ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Πορτογαλία βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης

Σε δεινή θέση βρίσκεται η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, η οποία δεν απέχει πολύ ούτε από την ανατροπή ούτε από την «αγκάλη» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση για τον τελευταίο γύρο των μέτρων λιτότητας αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες να υπαχθεί η χώρα σε πρόγραμμα διάσωσης, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Τα εν λόγω μέτρα, ωστόσο, τα είχε λάβει ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, ευελπιστώντας να εξευμενίσει τους Ευρωπαίους εταίρους του και τις αγορές, ώστε να αποφύγει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Οι αγορές το τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν οξύνει τις πιέσεις τους προς τη Λισαβώνα, ζητώντας υψηλότερες αποδόσεις για να τη χρηματοδοτήσουν και εκτινάσσοντας το κόστος δανεισμού της.

Υποχώρηση spread

Το spread των δεκαετών ομολόγων της Πορτογαλίας υποχώρησε χθες 1 μονάδα βάσης στις 412 μ. β., ενώ είχε ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ των 484 μ. β. στις 11 Νοεμβρίου 2010.

Το πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης της κυβέρνησης Ζοζέ Σόκρατες προβλέπει πως η απόδοση των δεκαετών ομολόγων, από το ρεκόρ του 7,7% στις 9 Μαρτίου, θα μειωθεί στο 6,8% φέτος, στο 6,9% του χρόνου, στο 6,8% το 2013 και στο 6,5% το 2014. Ο πρωθυπουργός εμμένει στο ότι μπορεί να αντεπεξέλθει με τις δικές του δυνάμεις στις δυσκολίες, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιχαίρουν τις προσπάθειές του. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο το μισό της ιστορίας, επισημαίνουν αναλυτές, εφόσον η Πορτογαλία χρειάζεται επειγόντως κίνητρα ανάπτυξης. Το 2011 αναμένεται να εμφανίσει διπλή ύφεση, ενώ η ανεργία φθάνει το 11,2%. Λίγο πριν από τη συνάντηση του Eurogroup της Δευτέρας, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Φερνάντο Τεϊξέιρα ντος Σάντος, είχε προειδοποιήσει ότι το αδιέξοδο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Λισσαβώνα δυσχεραίνει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, περιορίζει τις δυνατότητες αυτοχρηματοδότησης και επισπεύδει επικίνδυνα το ενδεχόμενο μιας διάσωσης.

Πλήρης αντίθεση

Ωστόσο, σύσσωμη η αντιπολίτευση διεκήρυξε την αντίθεσή της στην τελευταία δέσμη σκληρών μέτρων, την τέταρτη στη σειρά μέσα σε 11 μήνες. Θεωρεί ότι αυτά ξεπερνούν κάθε όριο, πλήττοντας τα ασθενέστερα στρώματα στην Πορτογαλία, όπως οι συνταξιούχοι. Καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρους, ενώ αύξηση των φόρων προβλέπεται και για τα ατομικά εισοδήματα και τα εταιρικά κέρδη. Οι περικοπές στο κοινωνικό κράτος διευρύνονται και τα εισιτήρια στα δημόσια μέσα μεταφοράς ακριβαίνουν. Εν τω μεταξύ, σήμερα διεξάγεται η ψηφοφορία στη Βουλή της Πορτογαλίας για την έγκριση ή μη των τελευταίων μέτρων λιτότητας, δηλαδή την παραμονή της κρίσιμης διήμερης συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Αν και ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της πορτογαλικής αντιπολίτευσης, απηύθυνε έκκληση της τελευταίας στιγμής για διαπραγματεύσεις και αλλαγές στα μέτρα, ο κ. Σόκρατες διευκρίνισε πως δεν θα μπορεί να ηγηθεί της χώρας, εάν αυτά καταψηφιστούν.