ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταδίκη Deutsche Bank για αδιαφάνεια

Δεδικασμένο στον τραπεζικό κλάδο μπορεί να αποτελέσει απόφαση γερμανικού ανώτατου δικαστηρίου, που αναγκάζει την Deutsche Bank να καταβάλει αποζημίωση 541.074 ευρώ συν τους τόκους στην εταιρεία ειδών υγιεινής Ille Papier Service GmbH λόγω ανεπαρκούς ενημέρωσης για τους κινδύνους και τις προμήθειες που περιελάμβανε μια συναλλαγή σε swap. «Ως παροχέας υπηρεσιών, η τράπεζα οφείλει πρωτίστως να προστατεύει τα συμφέροντα των πελατών της», δήλωσε ο πρόεδρος ομοσπονδιακού δικαστηρίου στην Καρλσρούη της Γερμανίας, Ούλριχ Ουίτσερς, προσθέτοντας ότι «ως πωλητής ενός swap, όμως, η απώλεια του πελάτη μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της τράπεζας». «Η ανάγνωση ενός ποιήματος δεν συνεπάγεται την απόλυτη κατανόησή του», προσέθεσε ο δικαστής στο πρακτορείο Reuters, συμπληρώνοντας εν συνεχεία ότι η Deutsche Bank συνειδητά δημιούργησε το «προφίλ κινδύνου» του προϊόντος εις βάρος του πελάτη της.

Εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό η απόφαση αυτή να ανοίξει, πράγματι, τον δρόμο στην άσκηση αλλεπάλληλων αγωγών εκ μέρους τοπικών κυβερνήσεων της Γερμανίας, παροχέων κοινής ωφέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης και εταιρειών εις βάρος τραπεζών με επίκεντρο αμφιλεγόμενες συναλλαγές swap. H εξέλιξη της υπόθεσης παρακολουθείται, ως εκ τούτου, στενά από τραπεζικούς κύκλους, καθώς η JPMorgan, η Commerzbank ή η Hypovereinsbank έχουν πουλήσει αντίστοιχα προϊόντα.

Ο συνήγορος της εταιρείας, Γιόκεν Ρεκ, δήλωσε ότι οι τράπεζες μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με απαιτήσεις αποζημιώσεων δισεκατομμυρίων. Είπε, επίσης, στην οικονομική ειδησεογραφική ιστοσελίδα MarketWatch ότι η Deutsche Bank αποκόμισε 1,2 δισ. ευρώ σε συνολικά κέρδη από τέτοιας φύσεως swaps όταν οι απώλειες πελατών εκτιμώνται στο ένα με 1,5 δισ. ευρώ. Ανάλογες υποθέσεις έχουν ανακύψει στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Στην περίπτωση της Deutsche Bank, η κορυφαία γερμανική τράπεζα έπρεπε, σύμφωνα με την απόφαση της ανώτατης δικαστικής αρχής, να ενημερώσει την εταιρεία για την πιθανότητα απωλειών στο συγκεκριμένο spread-ladder swap, ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ. Με το συγκεκριμένο επενδυτικό προϊόν, ο πελάτης στοιχηματίζει ότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα αυξηθούν και τα βραχυπρόθεσμα θα μειωθούν, πληρώνοντας κυμαινόμενο επιτόκιο. Στόχος της συναλλαγής είναι να μειωθεί η έντοκη δαπάνη στην εξυπηρέτηση χρέους ή να διασφαλιστούν κέρδη. Το 2005, η Deutsche Bank είχε πουλήσει 700 προϊόντα spread-ladder swap σε δημοτικές αρχές της Γερμανίας, εταιρείες μεσαίου μεγέθους και παροχείς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, αναφέρει η MarketWatch.