ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Βρετανία μειώνει τον φόρο επιχειρήσεων

Με δύσκολες παραδοχές ξεκίνησε την παρουσίαση του φετινού προϋπολογισμού ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, ο οποίος δήλωσε πως η ανάπτυξη της οικονομίας θα αποβεί αρκετά βραδύτερη από το αναμενόμενο. Παράλληλα, αποπειρώμενος να αμβλύνει τις δυσμενείς συνέπειες της ύφεσης και των δραστικών κοινωνικών περικοπών για τους πολίτες της Βρετανίας, ανακοίνωσε μείωση του φόρου στα καύσιμα. Απευθυνόμενος, επίσης, στους ξένους επενδυτές διεμήνυσε ότι η χώρα παραμένει τόπος ευνοϊκός για την επιχειρηματικότητα και ανακοίνωσε περιστολή του φόρου επί των επιχειρήσεων. «Ας ακουστεί καθαρά σε όλο τον κόσμο ότι η Βρετανία είναι ανοιχτή στις επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Οσμπορν, ευελπιστώντας πως οι ξένες επενδύσεις θα συμβάλουν στη στήριξη της ανάκαμψης.

Ειδάλλως, σε γενικές γραμμές ο νέος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Κάμερον είναι αυστηρός. Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις της, το ΑΕΠ το 2011 θα αυξηθεί μόλις 1,7% εν συγκρίσει με το 2,1%, όπως προβλεπόταν τον Νοέμβριο, εξαιτίας των τιμών των εμπορευμάτων, του υψηλότερου πληθωρισμού και της συρρίκνωσης-σοκ του δ΄ τριμήνου 0,6% (για το ΑΕΠ). Κατά την κυβέρνηση ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί μεταξύ 4% και 5% εφέτος έναντι προβλέψεων 3%, ενώ σε ανάλογες εκτιμήσεις προβαίνει και η Τράπεζα της Αγγλίας. Σύμφωνα με την κοινοποίηση των πρακτικών της τελευταίας της συνεδρίασης διακρίνει σημαντικό κίνδυνο εκτίναξης του πληθωρισμού άνω του 5% από το 4,4% τον Φεβρουάριο. Ο υπουργός Οικονομικών έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την περικοπή του ελλείμματος, το οποίο διαμορφώνεται περίπου στο 10% του ΑΕΠ, ενώ ο κρατικός δανεισμός θα φθάσει εφέτος τα 146 δισ. στερλίνες έναντι στόχου για 148,5 δισ. λίρες. Ειδικότερα στον προϋπολογισμό, ο φορολογικός συντελεστής επί των επιχειρήσεων θα μειωθεί 2%, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο και θα συνεχίσει να μειώνεται σχεδόν 1% κάθε χρόνο την προσεχή τριετία. Ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 23%, δηλαδή θα είναι χαμηλότερος κατά 16 μονάδες από τις ΗΠΑ, 11 από Γαλλία και 7 από Γερμανία. Επίσης, θα διπλασιαστεί ο αριθμός των Ζωνών Επιχειρηματικότητας από 10 σε 21, οι οποίες θα διαμορφωθούν σε ορισμένες από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας. O κ. Οσμπορν πρότεινε ακόμα αύξηση του φόρου των τραπεζών από το 2012, ώστε να αντισταθμιστεί η περικοπή του φόρου επί των επιχειρήσεων, προκαλώντας αντιδράσεις στο Σίτι.

Σε επίπεδο καταναλωτών θα μειωθεί ο φόρος των καυσίμων κατά 1 πένα, ενώ για να χρηματοδοτηθεί αυτή η μείωση θα αυξηθεί 2 δισ. λίρες η φορολογία των πετρελαϊκών. Ωστόσο, όπως υπογράμμισαν οι Εργατικοί, η αύξηση στον ΦΠΑ από τον Ιανουάριο έχει ήδη προσθέσει 3 πένες ανά λίτρο βενζίνης.

Ο φόρος στα αλκοολούχα ποτά παγώνει και δεν αυξάνεται πέραν των όσων είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών. Επιπροσθέτως, αυξάνεται το ανώτατο αφορολόγητο εισόδημα κατά 600 στερλίνες ετησίως, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο 2012. Τέλος, ο κ. Οσμπορν δεσμεύτηκε για 250 εκατ. στερλίνες με αποδέκτες 10.000 νέους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα αγοράσουν νεόδμητα σπίτια. Θα καλύψουν το 5% του κόστους, ενώ κυβέρνηση και κατασκευαστική εταιρεία θα προσφέρουν το 10%, αποσκοπώντας στην αναζωογόνηση του φθίνοντος κλάδου.