ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Colgate-Palmolive εξαγοράζει τη Sanex

Ο όμιλος καταναλωτικών αγαθών Colgate-Palmolive έφτασε χθες σε συμφωνία με τη Unilever για την εξαγορά της εταιρείας Sanex έναντι 940 εκατ. δολαρίων. «Η Sanex αποτελεί μια πολύ ισχυρή μάρκα, που θαυμάζουμε εδώ και πολύ καιρό», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Colgate-Palmolive, Ιαν Κουκ. Η Sanex πραγματοποίησε το 2010 πωλήσεις αξίας 187 εκατ. ευρώ, κυρίως στην αγορά της δυτικής Ευρώπης. Σημειώνεται ότι η Unilever είχε λάβει εντολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει αγοραστή για τη Sanex για λόγους ανταγωνισμού.

Εκτός αυτού, η Unilever συμφώνησε να εξαγοράσει τις επωνυμίες απορρυπαντικών ρούχων που διατηρούσε η Colgate στην Κολομβία, τις Fab, Lavomatic και Vel, έναντι 215 εκατ. δολαρίων. Ο κ. Κουκ εκτιμά ότι οι παραπάνω συμφωνίες αναμένεται να ενισχύσουν τα καθαρά ετήσια κέρδη της Colgate-Palmolive για το τρέχον έτος κατά 4% και κατά 1% το 2012, ενώ θα τις παράσχουν πρόσβαση στις αγορές προϊόντων προσωπικής φροντίδας της δυτικής Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της Unilever τόνισε, από την πλευρά του, ότι η απόκτηση των επωνυμιών απορρυπαντικών ρούχων θα «ενισχύσει σημαντικά τη θέση μας σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές απορρυπαντικών της Λατινικής Αμερικής».