ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η απειλή του προστατευτισμού επιστρέφει

Επανέρχονται στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής πολιτικής τα περί «οικονομικού πατριωτισμού», τα οποία σε μία πιο φιλελεύθερη ερμηνεία θα μπορούσαν να εγείρουν ερωτήματα προστατευτισμού. Η κυβέρνηση της Ιταλίας ενδεχομένως να έλθει σε ρήξη με το Παρίσι με αφορμή τον επιδιωκόμενο έλεγχο της γαλακτοβιομηχανίας Parmalat από τη γαλλική Lactalis. Αποπειρώμενος να θωρακίσει τον κλάδο τροφίμων, ενέργειας, άμυνας και τηλεπικοινωνιών από εξαγορές ξένων, ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Τζιούλιο Τρεμόντι σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες-στόχους σε στρατηγικούς κλάδους να χρησιμοποιούν εργαλεία άμυνας ανάλογα με των εν δυνάμει αγοραστών τους στη χώρα τους.

Η Parmalat, η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία της Ιταλίας, και ο ενεργειακός κολοσσός της Eni βρίσκονται σε διένεξη με τους Γάλλους μετόχους τους, ενώ ο επίσης γαλλικός οίκος LVMH αγοράζει την ιταλική κοσμηματοποιία Bulgari. Μέχρι στιγμής η μόνη παρέμβαση της κυβέρνησης έχει να κάνει με το ότι επιτρέπει στην Parmalat να μεταθέσει τη γενική της συνέλευση πέραν της 14ης Απριλίου, ώστε να υπάρξει χρόνος αντίδρασης από τους Ιταλούς επενδυτές. Η Lactalis ελέγχει σχεδόν το 30% στην Parmalat με στόχο την πλειονότητα των θέσεων στο Δ.Σ. Εντούτοις, μία άλλη μέτοχός της, η επίσης ιταλική Ferrero δεν ενδιαφέρεται για τον πλήρη έλεγχο της γαλακτοβιομηχανίας.

Μεταξύ των προβλεπομένων ρυθμίσεων είναι οι ξένοι αγοραστές ιταλικών επιχειρήσεων να έχουν δύο μήνες εκ των προτέρων την επίσημη έγκριση των αρχών. Επίσης, θα ενισχυθούν οι εξουσίες της ιταλικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ώστε να ζητεί περισσότερες διευκρινίσεις σε μελλοντικές εχθρικές προσφορές. «Είναι ατυχές ότι οι Ιταλοί ακολουθούν τους Γάλλους στον «οικονομικό πατριωτισμό», αντί και οι δυο να αφήσουν τα πράγματα πιο ανοικτά», τονίζει ο καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Cass Business School, Σκοτ Μίλερ.