ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Euroland

Τα πάντα εξαρτώνται από την εκτέλεση, έλεγε ο Ναπολέων, προσδιορίζοντας το βάρος των εξελίξεων στη σωστή και αποφασιστική εφαρμογή ενός σχεδίου και λιγότερο βεβαίως στη ορθότητα των προθέσεων. Το επισημαίνουμε γιατί η διαπίστωση είναι εξίσου επίκαιρη σήμερα, ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, η οποία έχει να διανύσει έναν οικονομικό μαραθώνιο, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην κρίση και να διανοίξει νέους ορίζοντες για την οικονομία και την κοινωνία που κινδυνεύει να διαλυθεί. Δεν υπάρχουν ούτε τα ελάχιστα πλέον περιθώρια και για άλλες καθυστερήσεις, κι άλλες αντιφάσεις και παλινωδίες, σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση τώρα, γρήγορα, με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Το οικονομικό πρόβλημα, δηλαδή, έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε πολιτικό!

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση ήδη κρίνεται για την ικανότητά της να διαχειριστεί αυτή την πολύ καθοριστική περίοδο για τη χώρα και κυρίως για την ικανότητά της να εφαρμόσει, πρώτον, όλα όσα υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε για την εξυγίανση της οικονομίας, το νοικοκύρεμα του κράτους κ. λπ. και δεύτερον, για την ικανότητά της να διαμορφώσει και να εκτελέσει ένα πολιτικό σχέδιο για την ανάπτυξη, πριν να κάνει σκόνη η παρατεταμένη ύφεση τις επιχειρήσεις, τη μεσαία τάξη, τους μισθωτούς και τα φορολογικά έσοδα. Το βάρος της πολιτικής σήμερα, να το συνειδητοποιήσουμε αυτό, δεν βρίσκεται πλέον στην Ευρώπη, όσον αφορά την «ελληνική υπόθεση». Εχει μετατοπιστεί στην Ελλάδα. Πρωτίστως στην παρούσα κυβέρνηση που φέρει την ευθύνη, ενάμιση χρόνο μετά από την ανάληψη της εξουσίας.

Το μέγα ζητούμενο, άλλωστε, είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, ένα κατεξοχήν πολιτικό θέμα, το οποίο ούτε πρόκειται ούτε μπορεί να σου το υποδείξει κάποιος άλλος (για παράδειγμα η Ευρώπη), με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πάγιοι μηχανισμοί, ούτε -κυρίως- ένα μοντέλο πρότυπο, το οποίο π. χ. θα πρέπει να ακολουθήσεις. Η ανάπτυξη των οικονομιών, είναι συναρτημένη με πολλές ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την κάθε χώρα, την κάθε αγορά. Με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που παρουσιάζει παραδοσιακά η οικονομία της ή η γεωγραφία της, το κλίμα, οι νοοτροπίες του λαού της κ. ά.

Τούτη λοιπόν την ώρα που βρισκόμαστε με το περίστροφο στον κρόταφο, αντί αυτά όλα να αποτελέσουν τη μεγάλη πρόκληση, να διεγείρουν και να κινητοποιήσουν την πολιτική ηγεσία του τόπου, εμείς βιώνουμε την ομφαλοσκόπηση του πολιτικού μας συστήματος, τον μαρασμό και τον εκφυλισμό. Εάν δεν ξυπνήσει και δεν πάρει αποφασιστικά στα χέρια της την υπόθεση η κυβέρνηση, οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγάλες. Ο χρόνος έχει αρχίσει δραματικά να γράφει αντίστροφα και υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούμε στο εξής πολύ σημαντικότερη ζημιά και να καταστρέψουμε το μέλλον των επόμενων δύο (τουλάχιστον) γενιών… Σχετικά με την ανάπτυξη, εμείς έχουμε να επισημάνουμε μόνο μία βασική αρχή και προυπόθεση. Οτι το πρώτο πράγμα πού έχεις να φροντίσεις, έτσι κι αλλιώς, είναι να προσελκύσεις στην οικονομία πολλά λεφτά, για να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις. Και για να το πετύχεις αυτό, χρειάζεται να καταρρίψεις όλα τα εμπόδια που αποθαρρύνουν ή απομακρύνουν ένα τέτοιο επενδυτικό κύμα.