ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρατική ενίσχυση 1,45 δισ. ευρώ θα ζητήσει η ισπανική Banco Base

Στο κράτος στρέφεται το ισπανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Banco Base (αποταμιευτική τράπεζα), ενώ οι περιφερειακές τράπεζες «cajas» αναζητούν διέξοδο στα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, καθώς και στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που δεν μένουν αδιάφορα στο αίτημα. Τα εν λόγω ιδρύματα χρειάζονται χρηματοδότηση ούτως ώστε να ικανοποιήσουν τους νέους εγχώριους όρους για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Ειδικότερα, η αποταμιευτική τράπεζα Banco Base θα ζητήσει 1,45 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, κίνηση η οποία δείχνει πως oι «cajas» αγωνίζονται να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια. Η Banco Βase είναι το τρίτο μεγαλύτερο ταμιευτήριο της Ισπανίας και προήλθε από τη συγχώνευση δύο μικρότερων περιφερειακών «cajas», των Caja de Extremadura και Caja Cantabria, καθώς και μιας μεγαλύτερης, της Caja de Ahorros del Mediterraneo (CAM). Η CAM είναι μία από τις ισπανικές περιφερειακές τράπεζες οι οποίες επλήγησαν δραματικά από την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων.

Η CAM είχε εκτεταμένη έκθεση σε κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες ανέπτυξαν τα οικοδομήματά τους κατά μήκος της ακτής της Ισπανίας στη Μεσόγειο. Η Banco Base εγκατέλειψε τα αρχικά της σχέδια, που αφορούσαν αρχική δημόσια εγγραφή για δημόσια διάθεση μετοχών, δεδομένου ότι κι αυτή όπως και άλλες περιφερειακές τράπεζες δυσκολεύεται να προσελκύσει επενδυτές. Τα κεφάλαια του 1,45 δισ. ευρώ θα ζητηθούν από το κρατικό ταμείο οργανωμένης αναδιοργάνωσης τραπεζών, το FROB, και ως αντάλλαγμα το FROB θα εξασφαλίσει μερίδιο στην Banco Base. Κατά τους οικονομολόγους, oι «cajas» έχουν υποστεί τις δυσμενείς συνέπειες των πολιτικών παρεμβάσεων από τις αυτόνομες τοπικές κυβερνήσεις των ισπανικών περιφερειών και θεωρούνται «αδύναμος κρίκος» στην εθνική οικονομία.

Σύμφωνα, πάντως, με τους Financial Times, ορισμένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια βρίσκονται σε συζητήσεις με τις ισπανικές «cajas». Οι τελευταίες αποβλέπουν στο να εξασφαλίσουν 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια. Μεταξύ των ομίλων περιλαμβάνεται το κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου Paulson & Co., διαβόητο για τις «επιθέσεις» του σε κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, καθώς και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια Cerberus και Apax. Οι προκαταρκτικές συνομιλίες με ξένους επενδυτές είχαν ακινητοποιηθεί λόγω των χαμηλών προσφορών των τελευταίων, ενώ μετά ακολούθησε και η υποβάθμιση 30 ισπανικών τραπεζών από τη Μoody’s.

Θετικά υπέρ της αναζήτησης επενδυτών λειτούργησε και η χθεσινή προθεσμία που έθεσε η Τράπεζα της Ισπανίας, για ανακεφαλαιοποίηση των περιφερειακών τραπεζών. Σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να λάβουν κρατική ενίσχυση. Οι προβληματικές «cajas» έσπευσαν είτε να πωλήσουν μετοχές στο χρηματιστήριο είτε να αποπειραθούν να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Επιπλέον, η αρμόδια ένωση των περιφερειακών τραπεζών της Ισπανίας είχε λίγες ημέρες πριν περιηγηθεί χώρες της Μέσης Ανατολής, αναζητώντας δυνητικούς επενδυτές.