ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν συντομια

H Φινλανδία περιορίζει δαπάνες, εταιρικούς φόρους

Την πρόθεση της κυβέρνησης της Φινλανδίας να προχωρήσει σε περιορισμό των δημοσίων δαπανών και σε μείωση των εταιρικών φόρων εξέφρασε η πρωθυπουργός Μαρί Κιβινιέμι (φωτογραφία). «Θα πρέπει να επιδείξουμε πειθαρχία όσον αφορά στο επίπεδο δαπανών», τόνισε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Σημειώνεται ότι οι δημόσιες δαπάνες διαμορφώθηκαν τόσο το 2009 όσο και το 2010 στο 55% του ΑΕΠ. Το υπ. Οικονομικών προβλέπει ότι το επίπεδο δημοσίων δαπανών θα υποχωρήσει φέτος στο 53,8% του ΑΕΠ.

Ανοδο 12,8% παρουσίασαν το 2010 στη Μ. Βρετανία οι διαφημιστικές δαπάνες στο Διαδίκτυο, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τα 4 δισ. στερλίνες, σύμφωνα με έρευνα των Internet Advertising Bureau και PricewaterhouseCoopers. Το συγκεκριμένο επίπεδο αντιστοιχεί στο 25% των συνολικών διαφημιστικών δαπανών στη Μ. Βρετανία. Τη μεγαλύτερη αύξηση (200%) σημείωσε ο τομέας των διαφημίσεων στα κοινωνικά δίκτυα.

Σε συνεχή πτώση οι τιμές κατοικιών

Την καθοδική τους πορεία για έβδομο συναπτό μήνα συνέχισαν τον Ιανουάριο οι τιμές κατοικίας σε 20 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Standard & Poor’s. Συγκεκριμένα, ο δείκτης S&P/Case-Shiller για τις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ υποχώρησε 1% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010. Οι τιμές σε 19 εκ των 20 πόλεων του δείκτη σημείωσαν πτώση, με την Ουάσιγκτον να αποτελεί τη μόνη πόλη όπου αυξήθηκαν. Οι τιμές στις πόλεις των Ατλάντα, Λας Βέγκας, Ντιτρόιτ και Κλίβελαντ έχουν υποχωρήσει πλέον κάτω από το επίπεδο του Ιανουαρίου του 2000. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης S&P/Case-Shiller παρουσίασε πτώση τον Ιανουάριο κατά 3,1%.

Αύξηση κερδοφορίας 45% για τον όμιλο Hutchison Whampoa

Αύξηση κερδών 45%, στο υψηλό τριετίας των 1,82 δισ. ευρώ, κατέγραψε το 2010 ο όμιλος Hutchison Whampoa του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Λι Κα-Σινγκ (φωτογραφία). Τα έσοδα του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 8%, στα 29,7 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg ανέμεναν κέρδη κοντά στα 16,4 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ. Οι αναλυτές απέδωσαν τη μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση κερδών στην άνοδο των εσόδων από λιμάνια, ξενοδοχεία και τις πωλήσεις κατοικιών, καθώς και στην επιστροφή στην κερδοφορία μετά από επτά έτη και επενδύσεις τουλάχιστον 30 δισ. δολαρίων του κλάδου τηλεπικοινωνιών υψηλής ταχύτητας στην Ευρώπη και Αυστραλία, της 3 Group. O κ. Λι αναμένει ότι η 3 Group θα συνεχίσει να είναι επικερδής στο μέλλον.

Η Rio Tinto κατέθεσε νέα βελτιωμένη προσφορά για τη Riversdale

Νέα βελτιωμένη προσφορά για την εξαγορά της αυστραλιανής εταιρείας εξόρυξης άνθρακα Riversdale κατέθεσε χθες η Rio Tinto, επεκτείνοντας παράλληλα την προθεσμία της πρότασης έως τις 6 Απριλίου. Συγκεκριμένα, η Rio αύξησε την προσφορά της από τα 16 δολάρια ανά μετοχή στα 16,5, αποτιμώντας έτσι την αξία της Riversdale στα 3,9 δισ. δολ. Η Rio Tinto, η οποία έχει αποσπάσει μέχρι στιγμής την έγκριση του 41% των μετόχων της εταιρείας, θα πρέπει να αποκτήσει ποσοστό μεγαλύτερου του 47% εάν θέλει να καταστεί πλειοψηφικός μέτοχος. Οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι της Riversdale είναι η ινδική Tata Steel με ποσοστό 27,1% και η μεγαλύτερη χαλυβουργική της Βραζιλίας, CSN, με ποσοστό 19,9%. Σημειώνεται ότι η αυστραλιανή εταιρεία διατηρεί και αναπτύσσει σημαντικά έργα εξόρυξης άνθρακα στη Μοζαμβίκη.

Η Shell πωλεί διυλιστήριο στην ινδική εταιρεία Εssar

Η Shell συμφώνησε να πουλήσει το διυλιστήριο του Στάνλοου στη βόρεια Αγγλία στον ενεργειακό όμιλο της Ινδίας, Εssar, έναντι 921 εκατ. ευρώ. Η πώληση του δεύτερου μεγαλύτερου βρετανικού διυλιστηρίου με δυνατότητα παραγωγής έως και 270.000 βαρέλια την ημέρα υπάγεται στην ευρύτερη στρατηγική της βρετανο-ολλανδικής εταιρείας για τη μείωση της έκθεσής της στον κλάδο της διύλισης. Από την πλευρά της η ινδική εταιρεία προχώρησε στην αγορά προκειμένου να αποκτήσει άμεση πρόσβαση στη βρετανική αγορά και για να «παρέχει περισσότερες εναλλακτικές εξαγωγών για το διυλιστήριό της στο Βαντινάρ της Ινδίας». Το διυλιστήριο του Στάνλοου παράγει περίπου το 1/6 της βενζίνης της χώρας και απασχολεί 960 εργαζομένους. Η συμφωνία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο β΄ εξάμηνο του 2011.