ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδιαφέρον IAG για εξαγορά μεριδίου της JAL

Το βλέμμα στραμμένο στην Ιαπωνία έχει η International Consolida-ted Airlines Group (IAG), η μητρική της British Airways. Συγκεκριμένα, εκδήλωσε ενδιαφέρον για να εξαγοράσει μερίδιο στην Japan Airlines (JAL). Σε συνθήκες κρίσης μετά τον σεισμό και το τσουνάμι, η ιαπωνική αεροπορική εταιρεία εξήλθε από το καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της, έχοντας ολοκληρώσει μια γενναία αναδιάρθρωση.

Η IAG διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο μετά τη συγχώνευση της βρετανικής British Airways και της ισπανικής Iberia. Επανερχόμενος στα σχέδια, τα οποία είχε εξαρχής διατυπώσει για την επέκταση της εταιρείας προς Ανατολάς, ο επικεφαλής της IAG, Ουίλι Ουόλς, τόνισε πως η JAL έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. «Εάν μας δοθεί η ευκαιρία, θα επιδιώξουμε να αποκτήσουμε οπωσδήποτε ποσοστό». Να σημειωθεί πως ο κρατικός οργανισμός Enterprise Turnaround Initiative, ο οποίος ανέλαβε την εξυγίανση της ιαπωνικής αεροπορικής διαθέτοντας 350 δισ. γιεν (4,25 δισ. δολ.), διατηρεί αυτή τη στιγμή το 97% των δικαιωμάτων ψήφου στην Japan Airlines. Οπως δήλωσε εκπρόσωπός του, μέσα στα σχέδιά του είναι να πωλήσει το μερίδιό του έως τον Ιανουάριο του 2013.

Η JAL εξήλθε επισήμως του καθεστώτος πτώχευσης προχθές Δευτέρα, έχοντας παραμείνει σε αυτήν την κατάσταση για ένα χρόνο και πλέον. Πέρυσι τον Ιανουάριο η αεροπορική εταιρεία της Ιαπωνίας κατέρρευσε υπό το επαχθές βάρος χρεών ύψους 2,32 τρισ. γιεν (28 δισ. δολ.). Επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες πτωχεύσεις εταιρείας στη χώρα, αλλά η κυβέρνηση έσπευσε να τη διασώσει. Ετσι, η εταιρεία δεν διέκοψε τα δρομολόγιά της κατά τη διάρκεια της αναδιοργάνωσης. Η αναδιοργάνωση προέβλεπε μαζικές περικοπές 16.000 θέσεων εργασίας και προορισμούς δρομολογίων. Πάντως, η JAL, που μεταφέρει 50 εκατ. επιβάτες ετησίως, παραμένει επιφυλακτική για το προσεχές μέλλον. Οπως προειδοποίησε, έρχονται δύσκολες στιγμές, καθώς οι αφίξεις ξένων τουριστών μειώθηκαν δραματικά στη χώρα ως συνέπεια του σεισμού, του τσουνάμι και της έκρυθμης κατάστασης στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Ως σύμβολο της νέας της αρχής, η JAL επέλεξε να υιοθετήσει το παλαιό της λογότυπο του 1959.