ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάμψη 0,5% στη Βρετανία – Αυξήσεις επιτοκίων βλέπει η RBS

Συρρίκνωση 0,5% σημείωσε το ΑΕΠ της βρετανικής οικονομίας το δ΄ τρίμηνο του 2010, η οποία ήταν και η δραστικότερη από τα μέσα του 2009. Αναφορικά με τα επιτόκια, η Royal Bank of Scotland προβλέπει δύο αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας εντός του 2011, ακόμα και αν οι συνθήκες στην οικονομία και την αγορά παραμείνουν αβέβαιες.

Ειδικότερα, το τέταρτο τρίμηνο του 2010 η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε 0,5%, όπως είχε προβλεφθεί και τον Ιανουάριο, αλλά ελαφρώς λιγότερο από την αναθεωρημένη εκτίμηση 0,6% του Φεβρουαρίου. Η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται και σε αδύναμη εκκίνηση για το 2011 στη Βρετανία, ενώ η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον θέτει σε εφαρμογή μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας εξετάζουν τα δεδομένα και επιχειρηματολογούν για το εάν πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια της στερλίνας, ώστε να ανακόψουν τον υπεράνω του στόχου πληθωρισμό. Παρά ταύτα, το κλειδί θα είναι τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2011, τα οποία ανακοινώνονται τον Απρίλιο. Αυτά θα δώσουν σαφή εικόνα, εάν η πτώση του ΑΕΠ απλώς συνέβη άπαξ και διογκώθηκε από το δριμύ ψύχος του περυσινού Δεκεμβρίου ή απλώς είναι η αρχή μιας νέας περιόδου ύφεσης. Ο φετινός χειμώνας ήταν ο πιο κρύος των τελευταίων 100 ετών στη χώρα. Οι συνεχείς χιονοπτώσεις προξένησαν τη μείωση της παραγωγής 0,5%, ενώ οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες ήδη αναγκάζουν σε αναδίπλωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που εξαρτώνται από κρατικές συμβάσεις και θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία για την οικονομική αδυναμία θέτουν εν αμφιβόλω το εάν η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας επανήλθε για τα καλά μετά την ύφεση. Ο πληθωρισμός στο 4,4% είναι υπερδιπλάσιος του επίσημου στόχου και τρία μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ισχυρίστηκαν τον Φεβρουάριο πως οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν καθυστερήσει και υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ανοδικό σπιράλ σε μισθούς και τιμές. Τα άλλα έξι μέλη της επιτροπής, ωστόσο, ανησυχούν για το υποτονικό ηθικό των καταναλωτών και τις αναιμικές δαπάνες τους, προσθέτοντας ότι η αύξηση των μισθών είναι πιθανόν να παραμείνει περιορισμένη. Οι δαπάνες των νοικοκυριών, τέλος, το δ΄ τρίμηνο ελαττώθηκαν 0,3%, στη μεγαλύτερη πτώση τους από το 2009.