ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με την κατηγορία ανθρωποκτονίας απειλούνται στελέχη της BP

Με πτώση πάνω από 2% αντέδρασε χθες η μετοχή της ΒΡ στο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, βάσει του οποίου οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν την πιθανότητα να απαγγείλουν κατηγορίες ανθρωποκτονίας κατά στελεχών της εταιρείας για τις πράξεις και παραλείψεις τους πριν από τη θανατηφόρα έκρηξη του περυσινού Απριλίου στον Κόλπο του Μεξικού, οι οποίες ενδεχομένως ευθύνονται και για τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στα χρονικά της χώρας.

Το πρακτορείο επικαλείται τη μαρτυρία τριών ατόμων προσκείμενων στην υπόθεση, που μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Σύμφωνα με αυτά, οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν επίσης τις καταθέσεις των επικεφαλής των εταιρειών που μοιράζονται την ευθύνη για την πετρελαιοκηλίδα, μεταξύ των οποίων ο τέως διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ, Τόνι Χέιγουορντ, προς το Κογκρέσο. Στόχος, να διαπιστώσουν αν οι καταθέσεις αντιφάσκουν με όσα έχουν γίνει γνωστά ώς σήμερα.

Σπανίως διώκονται ποινικά τα στελέχη μεγάλων εταιρειών, παραδέχονται νομικοί κύκλοι, οι οποίοι προσθέτουν ότι τέτοιες διώξεις «είναι απαραίτητες προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το αποτρεπτικό κίνητρο». Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε μήνυση τον Δεκέμβριο κατά της ΒΡ και δεν έχει απαγγείλει ποινικές κατηγορίες, καθώς συνεχίζει τις έρευνες που ξεκίνησε τον Ιούνιο για τις ποινικές και αστικές ευθύνες σχετικά με την πετρελαιοκηλίδα. Σημειωτέον επίσης ότι η ΒΡ έχει παραδεχθεί ότι έγιναν λάθη τα οποία οδήγησαν στην έκρηξη της εξέδρας γεώτρησης Deepwater Horizon, αρνείται όμως τις κατηγορίες για «βαριά αμέλεια», η οποία θα μπορούσε να επιβαρύνει κατά δεκάδες δισ. δολάρια τον «λογαριασμό» που θα κληθεί να πληρώσει για την καταστροφή.

Τα προβλήματα της ΒΡ δεν περιορίζονται πάντως εκεί. Χθες, μεγαλομέτοχοι του πετρελαϊκού κολοσσού τάχθηκαν κατά της ανταλλαγής μετοχών με τη ρωσική Rosneft αν δεν υπάρξει πρόοδος σε στρατηγική συμφωνία για τη διεξαγωγή ερευνών στην Αρκτική. Εξέφρασαν επίσης προβληματισμό για τις εξελίξεις στην έριδα της ΒΡ με τους Ρώσους εταίρους της στην κοινοπραξία ΤΝΚ-ΒΡ, λόγω ακριβώς αυτής της συμμαχίας με τη Rosneft. Ολα αυτά μετά την απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου της Στοκχόλμης, την περασμένη Πέμπτη, για ασφαλιστικά μέτρα κατά της προταθείσας συμμαχίας με τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό.