ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Σύνοδος Κορυφής έπεισε τις αγορές»

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμά ότι μετά τις αποφάσεις για τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) οι αγορές ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το ΕΜΣ «θεωρούνται κατάλληλες για να σταθεροποιηθεί μόνιμα το ευρώ». Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς εν πτήσει για μια συνάντηση της ομάδας G20 στην Κίνα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι κίνδυνοι να μεταδοθούν προβλήματα όπως της Πορτογαλίας και σε άλλες χώρες είναι σήμερα αισθητά περιορισμένοι σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Ο κ. Σόιμπλε το απέδωσε στην απόφαση του Συμβουλίου κορυφής για τον ΕΜΣ, που θα έχει στη διάθεσή του 500 δισ. ευρώ από το 2013. «Οι αντιδράσεις των αγορών δείχνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη πως το πακέτο θα υλοποιηθεί», είπε ο κ. Σόιμπλε. «Το πρόβλημα της μετάδοσης της κρίσης που ήταν κυρίαρχο την περασμένη χρονιά είναι αυτή τη στιγμή αισθητά περιορισμένο», διαπίστωσε. Ειδικά για την Πορτογαλία, σημείωσε ότι η απόρριψη του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας από το κοινοβούλιο της χώρας που οδήγησε στην παραίτηση της κυβέρνησης δεν είχε άμεσες επιπτώσεις σε άλλες χώρες. Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πεπεισμένος ότι η Πορτογαλία θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Οπως είπε, «εάν αυτό θα γίνει με ή χωρίς τη στήριξη του EFSF, αυτό είναι ένα θέμα που θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι Πορτογάλοι».

Αναφερόμενος στην Ισπανία, εκτίμησε ότι «και η Ισπανία έχει δρομολογήσει αξιοσημείωτες μεταρρυθμίσεις». Η χώρα κρίνεται και πάλι θετικά από την αγορές, όπως δείχνουν οι επιτυχείς τελευταίες εκδόσεις ισπανικών ομολόγων. Τέλος, για την Ιρλανδία ο κ. Σόιμπλε είπε ότι εάν η κυβέρνηση της χώρας θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους για τις πιστώσεις από τον προσωρινό μηχανισμό EFSF, θα πρέπει να ορίσει ποια επιπρόσθετα μέτρα θα πάρει. «Αυτό δεν συνιστά προϋπόθεση, η μπάλα είναι στους Ιρλανδούς», είπε.