ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάσμα Βορρά-Νότου και στο Δ.Σ. της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναζητεί λύσεις για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, με τη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στο 0,25% την περασμένη Πέμπτη να αποτελεί την πιο πρόσφαστη περίπτωση, αλλά στη Γερμανία η πολιτική αυτή έχει αρχίσει να προκαλεί όλο και πιο έντονες επικρίσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, οι διαφωνίες στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ μεταξύ εκπροσώπων χωρών από τον Νότο και τον Βορρά της Ευρωζώνης εντείνονται τους τελευταίους μήνες, με αποκορύφωμα τη διαφωνία έξι μελών του δ.σ. με την απόφαση για τη μείωση επιτοκίου. Φαίνεται μάλιστα ότι η ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στη Γερμανία ηλεκτρίστηκε ακόμη περισσότερο από τη διαφωνία στη Φρανκφούρτη. Ο πολύ γνωστός, στη Γερμανία, οικονομολόγος, κ. Χανς Βέρνερ Ζιν, δεν δίστασε μέσω της Bild, να κατηγορήσει τον Ιταλό πρόεδρο της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι, ότι καταχράται τις εξουσίες που έχει προκειμένου να χορηγήσει φθηνά δάνεια στις χώρες του Νότου. Ο κ. Ζιν επίσης πρότεινε, για πολλοστή φορά, την αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ακολουθούμενης από την Πορτογαλία, πιθανώς και από την Ισπανία. «Πέντε χρόνια έχουν περάσει και η ανταγωνιστικότητα των χωρών της κρίσης δεν βελτιώθηκε σημαντικά. Για να προχωρήσουν οι χώρες του Νότου στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πρέπει να υπάρχουν υψηλά επιτόκια που ν’ αντιστοιχούν στον κίνδυνο χρεοκοπίας που διατρέχουν» είπε ο κ. Ζιν, επαναλαμβάνοντας τη διαδεδομένη στη Γερμανία άποψη ότι χωρίς διαρκή πίεση οι χώρες του Νότου δεν θ’ αλλάξουν.

Ανησυχεί η Φρανκφούρτη

Πάντως και η διαφωνία εκπροσώπων χωρών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία με την πρόσφατη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, καταδεικνύει πόσο δύσκολη είναι η άσκηση πολιτικής που να ταιριάζει σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Την περασμένη Πέμπτη τα δύο μέλη του δ.σ. που προέρχονται από τη Γερμανία, οι κ. Γ. Ασμουσεν, μέλος του εξαμελούς εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, κ. Γενς Βάιντμαν, προκάλεσαν μικρή ανταρσία η οποία εκφράστηκε μέσω της διαφωνίας με την απόφαση για μείωση του επιτοκίου δανεισμού. Την άποψη των δύο Γερμανών υποστήριξαν οι συνάδελφοί τους από την Ολλανδία και την Αυστρία. Σύμφωνα με τους Financial Times, τουλάχιστον το ένα τέταρτο των μελών του δ.σ. της ΕΚΤ έχει διαφωνήσει με τον κ. Ντράγκι όσον αφορά διαδοχικές αποφάσεις χάραξης νομισματικής πολιτικής.

Δύσκολες αποφάσεις

Η ηγεσία της ΕΚΤ ανησυχεί ότι η ενίσχυση του αρνητικού προς την ίδια κλίματος θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη λήψη μελλοντικών αποφάσεων είτε για τα επιτόκια και τον δανεισμό των τραπεζών είτε για τον Μοναδικό Μηχανισμό Εξυγίανσης προβληματικών τραπεζών (SRM). Η ΕΚΤ υποστηρίζει κόντρα στο Βερολίνο ότι ο νέος μηχανισμός θα πρέπει να είναι ένας και όχι το δίκτυο εθνικών οργανισμών που προτείνει το Βερολίνο.

«Αυτό πράγματι θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα κατά τη λήψη των επόμενων δύσκολων αποφάσεων» αποκαλύπτει ένας αξιωματούχος στους F.T. «Δείχνει ότι η Γερμανία, η μεγαλύτερη χώρα της Ευρωζώνης, γρήγορα χάνει την εμπιστοσύνη της στην ΕΚΤ». Σχόλια όπως ότι η μείωση του επιτοκίου ήταν «διαταγή από τη νέα Τράπεζα της Ιταλίας, με έδρα τη Φρανκφούρτη», που δημοσίευσε το εβδομαδιαίο περιοδικό Witschaftswoche, είναι ενδεικτικά του μεγέθους του προβλήματος.

Οσο καθυστερεί η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, τόσο θα εντείνονται τα προβλήματα στις χώρες του Νότου και τόσο θα βαθαίνει το ρήγμα στην ΕΚΤ μεταξύ εκπροσώπων του Βορρά και του Νότου.