ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποβάθμιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης από τη S&P

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του EFSF, του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, από την κατηγορία «ΑΑ+» στην «ΑΑ», προχώρησε ο οίκος αξιολογήσεων Standard & Poor’s αμέσως μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση της βαθμολογίας για τη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, την περασμένη Παρασκευή. Είναι η δεύτερη φορά που η Standard & Poor’s αποφάσισε την υποβάθμιση του EFSF λίγο μετά την υποβάθμιση κρατών-μελών της Ευρωζώνης του πυρήνα. Τον Ιανουάριο του 2012, η Standard & Poor’s υποβάθμισε τον EFSF στην κατηγορία «ΑΑ+» μετά την αντίστοιχη υποβάθμιση της Γαλλίας και της Αυστρίας.

Η πρόσφατη υποβάθμιση της Γαλλίας στην κατηγορία «ΑΑ» πυροδότησε έντονη διαμάχη ανάμεσα στον επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας και τη Standard & Ρoor’s.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Κριστιάν Νουγέ, χαρακτήρισε «ημιτελή» την έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης πάνω στην οποία στοιχειοθετήθηκε η υποβάθμιση της χώρας. Διευκρινίζοντας ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη, ο κ. Νουγέ είπε ότι ο οίκος δεν έδωσε την αρμόζουσα σημασία στις μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί στην αγορά εργασίας ή στα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η S&P ανταπάντησε πως η ανάλυσή της για τη γαλλική οικονομία ήταν πλήρης από όλες τις πτυχές και αναφέρει στην έκθεση για τη γαλλική οικονομία τα εξής: «Θεωρούμε ότι οι μεταρρυθμίσεις της γαλλικής κυβέρνησης στη φορολόγηση, όπως επίσης, στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και απασχόλησης δεν θα ενισχύσουν σημαντικά τη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική της Γαλλίας».

Πάντως, ο κ. Νουγέ ήταν θετικός ως προς το γεγονός ότι ο οίκος δεν προχώρησε στην υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών. Μερίδα οικονομικών αναλυτών εξέφρασε την έκπληξή της από την υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μία διετία, θέση που συμμερίστηκε και η κυβέρνηση της Γαλλίας, η οποία θεώρησε την απόφαση άδικη όταν το κοινωνικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα έκρυθμο λόγω των αυστηρών μέτρων που εφαρμόζονται για τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό. Τον Ιανουάριο του 2012, η Standard & Poor’s ήταν ο πρώτος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης που προχώρησε στην πρώτη υποβάθμιση της Γαλλίας από τη μέγιστη βαθμολογία του «ΑΑΑ» στην κατηγορία «ΑΑ+». Εν συνεχεία ακολούθησαν οι Moody’s και Fitch.