ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μεγαλύτερο θησαυροφυλάκιο του κόσμου

Ενα θησαυροφυλάκιο στο οποίο μπορούν να φυλαχθούν δύο χιλιάδες μετρικοί τόνοι χρυσού, ποσότητα διπλάσια από την ετήσια κατανάλωση της Κίνας, άρχισε να λειτουργεί αυτό τον μήνα στη Σαγκάη και η εταιρεία Malca Amit Global Ltd που το εκμεταλλεύεται ελπίζει ότι θα κερδίσει από την αυξημένη ζήτηση για χρυσό στην Κίνα.

Το θησαυροφυλάκιο μπορεί να «φιλοξενήσει» διαμάντια, κοσμήματα και έργα τέχνης, σύμφωνα με τον Τζόσουα Ρότμπαρτ, γενικό διαχειριστή πολυτίμων μετάλλων. Σε αυτό χωράνε ράβδοι χρυσού αξίας περίπου 82,5 δισ. δολαρίων σε σημερινές τιμές, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του World Gold Council η συνολική ζήτηση της Κίνας για χρυσό προβλέπεται ότι θ’ ανέλθει στους χίλιους μετρικούς τόνους το 2013. Η κατανάλωση χρυσού στην Κίνα προβλέπεται ότι θ’ αυξηθεί κατά 29% εφέτος, φτάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ. Η επένδυση στο νέο θησαυροφυλάκιο στη Σαγκάη αντανακλά τη μεταβολή στην παγκόσμια ζήτηση χρυσού από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη προς την Ασία. Η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα, ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα στην Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία και το Βιετνάμ αποτελεί σήμερα περίπου το 60% της παγκόσμιας ζήτησης, αυξημένη από το 35%, σύμφωνα με την ΗSΒC.

Ο χρυσός αναμένεται ότι θα καταγράψει την πρώτη ετήσια πτώση τιμής στα τελευταία 13 χρόνια, καθώς η προσδοκία ότι η Fed θα περικόψει τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας έχει επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση για χρυσό.

Από την αρχή του χρόνου η τιμή του χρυσού έχει υποχωρήσει περίπου 23%, ενώ από την τιμή ρεκόρ των 1.921,15 δολαρίων ανά ουγγιά τον Σεπτέμβριο του 2011 η πτώση του χρυσού αγγίζει το 33%. «Και άλλος χρυσός θα έρθει στην Κίνα. Το θησαυροφυλάκιο μπορεί να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο, οπότε ξένες τράπεζες θα μπορούν να εμπορεύονται με τοπικές τράπεζες εντός του θησαυροφυλακίου, μειώνοντας το κόστος και τον χρόνο που απαιτείται για τη συναλλαγή», εξηγεί ο κ. Ρότμπαρτ. Η Malca Amit Global στοχεύει σε πελάτες όπως διεθνείς και κινεζικές τράπεζες, αλλά και την κοινότητα των φιλότεχνων.