ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πρωταθλήτρια» Τουρκίας η Κωνσταντινούπολη στην αύξηση τιμών

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ανοδική πορεία των τιμών στην αγορά κατοικίας της Κωνσταντινούπολης. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων Universal21, ο ρυθμός της ανόδου έχει επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Τον προηγούμενο Αύγουστο, το κόστος απόκτησης νεόδμητων κατοικιών αυξήθηκε 2,66% κατά μέσον όρο, σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Συγκριτικά δε με τον αντίστοιχο Αύγουστο του 2012, η αύξηση των τιμών είναι της τάξεως του 13,8%, δείγμα της ταχύτητας με την οποία ανεβαίνουν οι αξίες.

Στην υπόλοιπη χώρα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1% σε μηνιαία βάση και κατά 12% σε ετήσια βάση. Ετσι, η Κωνσταντινούπολη αναδεικνύεται σε «πρωταθλήτρια» της τουρκικής αγοράς κατοικίας, καθώς όλο και περισσότεροι αγοραστές κι επενδυτές τοποθετούνται στη συγκεκριμένη αγορά. Στην καλύτερη θέση βρίσκονται όσοι πρόλαβαν και απέκτησαν το ακίνητό τους το 2010, καθώς την τελευταία τριετία, οι αξίες ανεβαίνουν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 12%-15%. Συνολικά, από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι σήμερα, οι τιμές στην Κωνσταντινούπολη έχουν αυξηθεί κατά 41%, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη της εταιρείας αναλύσεων ακινήτων Gyoder.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανάλυση της Universal21, η τάση αυτή δεν προβλέπεται να διαφοροποιηθεί ούτε τους επόμενους μήνες, αφού οι τιμές εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, κυρίως λόγω του όλο και μεγαλύτερου αριθμού επενδυτών, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, ως αποτέλεσμα των κινήσεων απελευθέρωσης της αγοράς και ανοίγματός της στους ξένους αγοραστές πριν από περίπου ένα χρόνο. Η διευκόλυνση αυτή προς τους ξένους έχει πυροδοτήσει νέο κύμα αγορών, με αποτέλεσμα οι τιμές να εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά. Σύμφωνα με τη Universal21, εφόσον διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός ανόδου των αξιών, εκτιμάται ότι εντός των προσεχών έξι μηνών οι αξίες θα έχουν ενισχυθεί κατά 50% από τις αρχές του 2010, αψηφώντας επί της ουσίας τόσο την παγκόσμια οικονομική κρίση, όσο και την κρίση χρέους της Ευρωζώνης που μεσολάβησαν. Τα ακίνητα με την ταχύτερη άνοδο τιμών είναι τα στούντιο (γκαρσονιέρες) και τα διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια. Πάντως, η αξιοποίηση των σημερινών ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά της Κωνσταντινούπολης εξακολουθεί να απαιτεί προσοχή από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, που καλούνται να μελετήσουν προσεκτικά την αγορά προτού προχωρήσουν σε κάποια κίνηση.