ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιαπωνικό ενδιαφέρον για τίτλους Ευρωζώνης

Οι Ιάπωνες επενδυτές προσεγγίζουν εκ νέου τις αγορές κρατικών ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, καθώς φαίνεται να πείθονται ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει από την κρίση χρέους, με τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στηρίζει την ανάπτυξη. Ιδιαίτερη προτίμηση εκδηλώνεται για τα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα, αν και ο όγκος των επενδεδυμένων κεφαλαίων παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τα προ κρίσης δεδομένα. Αναλυτικότερα, οι καθαρές εισροές σε κρατικά ομόλογα της Ιταλίας ανήλθαν τον Σεπτέμβριο στα 263 εκατ. ευρώ ή 35 δισ. γιεν. Είναι η πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2011 που σημειώνονται καθαρές εισροές. Τότε είχαν φθάσει τα 451 εκατ. ευρώ ή 60,5 δισ. γιεν. Οι καθαρές εισροές στα ισπανικά κρατικά ομόλογα διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο στα 46,5 δισ. γιεν ή 349 εκατ. ευρώ έναντι των 65,5 δισ. γιεν που είχαν σημειωθεί τον Μάρτιο του 2011.

Οπως δηλώνει ο Χιρόκι Σουμάχου, υψηλόβαθμο στέλεχος του τομέα διαπραγμάτευσης ξένων ομολόγων στη SMBC Nikko Securities, «έχει παρατηρηθεί αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για χρεόγραφα του ισπανικού και του ιταλικού δημοσίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών». Το ενδιαφέρον των Ιαπώνων αιτιολογείται από το γεγονός ότι έχουν υποχωρήσει οι πιέσεις στις αγορές χρέους της περιφερειακής Ευρωζώνης μία τριετία από το ξέσπασμα της κρίσης. Η διαφορά αποδόσεων ανάμεσα στα ισπανικά και τα γερμανικά ομόλογα έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ συγκριτικά με τα υψηλότερα επίπεδα που καταγράφηκαν εν μέσω της κρίσης.

Από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, οι Ιάπωνες επενδυτές είχαν ρευστοποιήσει θέσεις σε ιταλικά ομόλογα της τάξεως των 1,581 τρισ. γιεν και σε ισπανικά ομόλογα 374 δισ. γιεν. Ορισμένοι από αυτούς τους επενδυτές επικεντρώνονται, κατά κανόνα, σε τίτλους με την ανώτατη βαθμολογία του ΑΑΑ. Αλλά επανέρχονται στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων παρά το γεγονός ότι τα χρεόγραφα των περισσότερων κρατών-μελών της Ευρωζώνης έχουν υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. Δεν φαίνεται να πτοούνται από τη βαθμολογία του ΒΒΒ και του ΒΒΒ- των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, αντίστοιχα. Και η «όρεξη» των Ιαπώνων επενδυτών για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης μπορεί να ανοίξει περισσότερο όσο αυξάνονται οι πιθανότητες να περιοριστούν τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από τη Fed, οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές των ομολόγων ΗΠΑ.