ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

Πετρέλαιο

Υπερέβη χθες τα 94 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου, καθώς η αγορά πήρε ώθηση από την ακρόαση της εν αναμονή προέδρου της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν. Την Πέμπτη η διάδοχος του Μπεν Μπερνάνκι κατέστησε σαφές στην αμερικανική Γερουσία ότι προτίθεται να συνεχίσει την αναπτυξιακή πολιτική που έχει υιοθετήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από την αρχή της κρίσης. Η ευφορία υπερίσχυσε της είδησης ότι τον Οκτώβριο η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ υπερέβη τις εισαγωγές της χώρας για πρώτη φορά από το 1995. Ετσι, τα προθεσμιακά συμβόλαια αργού για παράδοση Δεκεμβρίου κυμαίνονταν χθες το απόγευμα στα 94,11 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ το Brent στα 108,41 δολάρια το βαρέλι στην πλατφόρμα ICE στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου.

Σόρος και Πόλσον πιστοί στον χρυσό

Ανάκαμψη των τιμών στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων

Πιστός στις προοπτικές του χρυσού με ορίζοντα τριμηνίας εμφανίζεται ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζον Πόλσον με τα ομώνυμα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου Paulson & Co. Παρά το γεγονός ότι το δεύτερο τρίμηνο τρέχοντος o κ. Πόλσον είχε περιορίσει κατά το ήμισυ τις τοποθετήσεις του σε χρυσό, διατηρεί τις υπόλοιπες για την επόμενη τριμηνία, καθώς οι τιμές στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων έχουν ανακάμψει. Την ίδια άποψη έχει και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος επενδύει στο πολύτιμο μέταλλο.

Το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, διαπιστώθηκε μείωση 21% στη ζήτηση, με τους επενδυτές να αποσύρουν από την αγορά 118,7 μετρικούς τόνους σε διάφορα προϊόντα χρυσού. Η πτώση των τιμών του στα επίπεδα ναδίρ των τελευταίων 34 μηνών στις 28 Ιουνίου αντιστράφηκε και έκτοτε υπήρξε ανάκαμψη 9,2%. Βασικός παράγοντας της αλλαγής αυτής ήταν η ζωηρή ζήτηση για νομίσματα και κοσμήματα από τη Νοτιοανατολική Ασία. Παρά ταύτα, ο χρυσός ύστερα από 13 χρόνια αδιάλειπτης ανόδου τείνει να ολοκληρώσει το τρέχον έτος με πτώση υπό συνθήκες ενίσχυσης των μετοχών και μη ανόδου του πληθωρισμού, αν και η Fed συνεχίζει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης.

Ομόλογα

Ελληνικού Δημοσίου

Υποχώρησαν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων μετά την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας για την ύφεση στο γ΄ τρίμηνο του 2013. Οι όγκοι συναλλαγών τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου περιορίσθηκαν σε σύγκριση με τις συνεδριάσεις του Οκτωβρίου, αφού δεν ξεπέρασαν τα 15 εκατ. ευρώ. Η μέση τιμή στο καλάθι (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων κινήθηκε στα επίπεδα των 53,5 με 54 λεπτά του ευρώ. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2023 διαμορφώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στα 67,20 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 8,30%. Η διαφορά απόδοσης (spread) του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου από τα γερμανικά ομόλογα ανήλθε στις 660 μ.β. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2023 έφτασε στα 102,55 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται σε 1,71%.