ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερεί η αναδιάρθρωση ευρωπαϊκών τραπεζών

Σε πολύ λίγες ευρωπαϊκές τράπεζες έχει υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση, διάσπαση των δραστηριοτήτων τους ή έχει «μπει λουκέτο», γεγονός που έχει επιβραδύνει την ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ευρώπη, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ).

Σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο επικεφαλής της ΕΒΑ Αντρέα Ενρια επέρριψε ευθύνες στις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες τείνουν να διατηρήσουν εν λειτουργία τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντί να επιτρέψουν το κλείσιμό τους εάν δεν είναι βιώσιμα. Ο ίδιος δήλωσε ότι «είμαι πεπεισμένος πως πολύ λίγες τράπεζες στην Ευρώπη έχουν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ή διάσπαση των δραστηριοτήτων τους, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από το τραπεζικό τοπίο. Μέχρι σήμερα απαριθμούνται μόνο 40 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όταν στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 500».

Οι αιχμηρές διαπιστώσεις του κ. Ενρια διατυπώνονται σε μια κρίσιμη περίοδο, ενόψει της αξιολόγησης των τραπεζών που θα πραγματοποιήσει η ΕΒΑ με «τεστ κοπώσεως» σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης τo 2014.