ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ιστορικά υψηλά κυμαίνεται η Wall Street

Σε νέα ιστορικά ρεκόρ έφτασαν χθες οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χάρη στη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθούν σχεδόν όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, και ιδίως η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed). Οι επενδυτές ενθαρρύνονται από τα πρώτα σχόλια της υποψήφιας νέας προέδρου της Fed, Τζάνετ Γέλεν, περί συνέχισης της ίδιας πολιτικής για όσο χρειαστεί, από το χαμηλό επίπεδο πληθωρισμού και από τα ισχυρά κέρδη των αμερικανικών εταιρειών.

Ιστορικό ρεκόρ

Ενδοσυνεδριακά ο Dow Jones για πρώτη φορά στην ιστορία του ξεπέρασε χθες τις 16.000 μονάδες και ο S&P 500 επίσης για πρώτη φορά ξεπέρασε τις 1.800 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq στην αρχή της συνεδρίασης πλησίασε τις 4.000 μονάδες, επίπεδο που είχε να αγγίξει από το 2000. «Η Fed θα αρχίσει να περικόπτει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων (QE) μόνο όταν η οικονομία δεν θα χρειάζεται πια μέτρα τόνωσης. Η υποστήριξη από τη Fed θα σταματήσει μόνο όταν πια δεν θα είναι αναγκαία», ανέφερε χθες στο Reuters ο Τζον Μάνλεϊ, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης μετοχών στη Wells Fargo, αποδίδοντας την αίσθηση που προκάλεσε η ακρόαση της κ. Γέλεν την περασμένη Πέμπτη στην αμερικανική Γερουσία.

Η υποψήφια νέα πρόεδρος της Fed είπε στους γερουσιαστές ότι ως ομοσπονδιακοί τραπεζίτες είναι «επιτακτικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προάγουμε μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας». Η κ. Γέλεν εξήγησε στους γερουσιαστές ότι η κατάσταση στην αμερικανική αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί, αλλά με την ανεργία στο 7,3%, υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

Παράλληλα, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε ένδειξη για το πότε η Fed θα μπορούσε ν’ αρχίσει να περιορίζει σταδιακά τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, ωστόσο η γενικότερη στάση της έπεισε (δικαίως ή αδίκως) τους επενδυτές πως η έξοδος της Fed από τη νομισματική χαλάρωση δεν θα είναι απότομη ή εσπευσμένη.

Διψήφιες αποδόσεις

Από την αρχή του έτους ο δείκτης S&P 500 έχει παρουσιάσει άνοδο 26%, επίδοση που είναι η καλύτερη από το 1997, οπότε ο δείκτης είχε καταγράψει άνοδο 31%. Η άνοδος του δείκτη Dow ανέρχεται στο 22% από την αρχή του έτους και στο 144% από το χαμηλότερο επίπεδο που είχε υποχωρήσει μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και τη χρεοκοπία της Lehman Brothers. Η γενικότερη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας –όχι πολύ ισχυρή σε σύγκριση με περασμένες περιόδους ανάκαμψης, αλλά έτη φωτός καλύτερη από την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας– πείθει πολλούς επενδυτές ότι η άνοδος των μετοχών θα συνεχιστεί ακόμη και όταν κάποια στιγμή η Fed αρχίσει να σκληραίνει τη νομισματική της πολιτική.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να κινείται με υποτονικό ρυθμό και η ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να κρατηθεί έξω από την ύφεση, ενισχύει την άποψη ορισμένων πως οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα βιαστούν να άρουν τα μέτρα τόνωσης των διαφόρων οικονομιών. Ενα άλλο στοιχείο που ενίσχυσε χθες τα χρηματιστήρια, αρχικά τα ασιατικά και τα ευρωπαϊκά και στη συνέχεια και τη Wall Street, ήταν το νέο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η κινεζική κυβέρνηση.

Ανοδικά η Ευρώπη

Κέρδη κατέγραψαν χθες και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά το αρνητικό ξεκίνημά τους, χάρη στη Wall Street και στα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat για την, απροσδόκητη, αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος, η οποία προήλθε από τη σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε κέρδη 0,5%. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,5%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,62% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε 0,66% υψηλότερα. Ακόμη καλύτερα τα πήγαν χθες Μαδρίτη και Μιλάνο, όπου ο IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,9% και ο δείκτης FTSE MIB κατέγραψε άνοδο κατά 2,24%.