ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωζώνη βρίσκεται ακόμη σε κρίση

Στην εκτίμηση πως η κρίση δεν έχει παρέλθει καταλήγουν οικονομολόγοι και στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) παρά τη βελτίωση ορισμένων οικονομικών στοιχείων της Ευρωζώνης. Οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, άλλωστε, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, εξακολουθούν να εμπνέουν ανησυχία με τις εγγενείς τους παθογένειες.

Τις επιφυλάξεις του για την ισχύ της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη εξέφρασε χθες ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, τονίζοντας πως «η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη έχει βελτιωθεί αλλά παραμένει ασθενέστερη από αυτό που περιμέναμε, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που έχει ορίσει η ΕΚΤ ως σταθερότητα των τιμών». Η υποχώρηση του πληθωρισμού στο 0,7% τον Οκτώβριο υπήρξε η καταλυτική εξέλιξη που εξώθησε την ΕΚΤ σε μια αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων. Ομοίως, ο Ιβ Μερς, επίσης μέλος της ΕΚΤ, τονίζει πως βελτιώνονται οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη, αλλά παραμένουν προκλήσεις που χρήζουν αντιμετώπισης. Σε ομιλία του στο Λονδίνο ο κ. Μερς υπογράμμισε πως επιστρέφει η επενδυτική εμπιστοσύνη και εξυγιαίνονται οι εθνικοί προϋπολογισμοί, αλλά είναι πολύ νωρίς να πει κανείς ότι έληξε η κρίση και ως απόδειξη παρέπεμψε στην ανάγκη να ενισχυθεί ο δανεισμός από τις τράπεζες ώστε να τονωθεί η πραγματική οικονομία.

Την αμφίσημη εικόνα της Ευρωζώνης υπογραμμίζουν τα στοιχεία που φέρουν το εμπορικό πλεόνασμα να έχει σχεδόν διπλασιασθεί τον Σεπτέμβριο στα 13,1 δισ. ευρώ από τα 8,6 δισ. του Σεπτεμβρίου του 2012. Παράλληλα, όμως, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε τον ίδιο μήνα στα 13,7 δισ. ευρώ από τα 17,9 δισ. ευρώ στα οποία ανερχόταν τον Αύγουστο. Για κρίση που «πάει κι έρχεται», αλλά δεν πρόκειται να παρέλθει σύντομα, κάνει λόγο ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου ZEW, Κλέμενς Φουστ, που διαπιστώνει πως η κρίση «έχει αλλάξει χαρακτήρα». Σε ό,τι αφορά τις χώρες που βγαίνουν από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, υπενθυμίζει πως δεν το οφείλουν στη δική τους πιστοληπτική δυνατότητα, αλλά στη δέσμευση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε απεριόριστες αγορές ομολόγων αν χρειαστεί. Εξ ίσου επιφυλακτικός δηλώνει ο Γεργκ Κρέμερ, οικονομολόγος της Commerzbank, που χαρακτηρίζει θετικό βήμα την επιστροφή Ιρλανδίας και Ισπανίας στις αγορές, αλλά προειδοποιεί πως δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι, επικαλούμενος την απουσία μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία.

Στην Ιταλία, πάντως, ο πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, δήλωσε χθες αισιόδοξος πως η χώρα μπορεί να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα το 2014 χάρη στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και στη συγκράτηση των δαπανών, απαντώντας στις πρόσφατες επικρίσεις της Επιτροπής. Παράλληλα, όμως, προειδοποίησε πως η υπερβολική εμμονή στη λιτότητα οδηγεί σε εξόντωση και στην ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών και των ακραίων στοιχείων.

Την ίδια στιγμή στην Ισπανία οι επισφαλείς πιστώσεις τραπεζών έφθασαν στα 187,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο καθώς κηρύχθηκε στάση πληρωμών σε δάνεια ύψους 6,9 δισ. ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 12,7% του συνολικού δανεισμού, καταγράφοντας ρεκόρ.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας καθώς διαβλέπει αρκετές πιθανότητες να διατηρήσει η γερμανική οικονομία την κεκτημένη ταχύτητα και καλεί τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό να προωθήσει φιλικό περιβάλλον προς τους επενδυτές.