ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιγότερο κερδοφόρες οι μεγάλες τράπεζες από τις μικρότερες

Λιγότερο αποτελεσματικές και κερδοφόρες είναι σήμερα οι 13 ισχυρότερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου σε σχέση με τις 200 που καταλαμβάνουν τις επόμενες θέσεις στη λίστα. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί δραματικά την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας αναλύσεων MacKinsey & Company που δημοσιεύτηκε χθες από τη βρετανική εφημερίδα Financial Times. Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση φαίνεται να βρίσκονται οι ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες, τα έσοδα των οποίων προβλέπεται να υποχωρήσουν κατά 3% εντός τετραετίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της MacKinsey, ο μέσος όρος των αποδόσεων για τις μετοχές των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών δεν θα υπερβαίνει το 4% από 8% πέρυσι, εάν δεν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα. Οπως παρατηρούν οι αναλυτές της MacKinsey στη FT, η μεγάλη εξασθένηση των μετοχικών αποδόσεων αποδίδεται, κατά μεγάλο μέρος, στην αποτυχία των διοικήσεων να υλοποιήσουν άμεσα περικοπές δαπανών, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Ειδικότερα, τα έσοδα των 13 μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών έχουν μειωθεί κατά 10% από το 2009, ενώ οι δαπάνες έχουν υποχωρήσει μόνο κατά 1% ανά έτος την ίδια περίοδο.

Αρνητικό ρόλο στις αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών διαδραματίζουν, επίσης, οι νέοι και αυστηρότεροι κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια. Οι αυστηρότερες προδιαγραφές ανάγκασαν τις τράπεζες να ενσωματώσουν περισσότερα κεφάλαια στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, περιορίζοντας τη δυνατότητα εκχώρησης μερισμάτων στους επενδυτές και τη χορήγηση περισσότερων δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η MacKinsey, ωστόσο, εστιάζει περισσότερο στο ζήτημα των απολύσεων σ’ ό,τι αφορά τις επενδυτικές τράπεζες. Επισημαίνει ότι η αναλογία κόστους και εσόδων στα 13 ισχυρότερα επενδυτικά ιδρύματα φθάνει σήμερα το 73% από το χαμηλό του 53% που ίσχυε το 2009. Στην Ασία, μη συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, τα έσοδα των επενδυτικών τραπεζών εκτιμάται ότι θα αυξηθούν έως και 12%. Καμία μεταβολή δεν αναμένεται για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Οι τραπεζίτες καλύτερα να μην ευελπιστούν σε μια ισχυρή ανάκαμψη των εσόδων τους για να ενισχυθούν οι αποδόσεις των μετοχών. Η ροή εσόδων θα είναι αρκετά αποδυναμωμένη. Προ μιας τετραετίας, τα συνολικά έσοδα κυμαίνονταν στα 465 δισ. δολάρια και το 2007 στα 473 δισ. δολάρια. Μέχρι το 2017 εκτιμάται ότι θα έχουν διαμορφωθεί από τα 350 μέχρι τα 400 δισ. δολάρια έναντι των 331 δισ. δολαρίων που έχουν καταγραφεί σήμερα.

Σε χρηματοοικονομικό συνέδριο που πραγματοποιείται στη Φρανκφούρτη από τις 18 μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, ο Ζαν Λεμιέρ, υψηλόβαθμο στέλεχος στη γαλλική τράπεζα BNP Paribas, αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Αναγνώρισε την ανάγκη για μείωση των δαπανών στον τραπεζικό κλάδο ώστε να διευκολυνθεί η ροή πίστωσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Το κόστος της επενδυτικής τραπεζικής θα πρέπει να γίνει πιο προσιτό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σχολίασε ο κ. Λεμιέρ στο συνέδριο Euro Finace Week. Η περιορισμένη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάκαμψη της περιφερειακής Ευρωζώνης. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, τονίζουν ότι δεν υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων, ώστε να μπορέσουν να ενισχύσουν την ανάπτυξη με τη χορήγηση δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά μιας οικονομίας.