ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Blackstone εμφανίζεται στην αγορά πάντα μετά την κρίση

Σε ισχυρό παίκτη της ισπανικής αγοράς κατοικίας αναμένεται να εξελιχθεί η Blackstone Group, η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων ιδιωτικού κεφαλαίου παγκοσμίως. Πριν από λίγους μήνες, η Blackstone πραγματοποίησε την πρώτη της κίνηση στην Ισπανία, αγοράζοντας 18 συγκροτήματα διαμερισμάτων στη Μαδρίτη, αντί συνολικού τιμήματος 125,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, συμμετέχει σε αντίστοιχο διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η περιφέρεια της Μαδρίτης προκειμένου να αποκτήσει επιπλέον 1.458 διαμερίσματα, έχοντας να ανταγωνιστεί, μεταξύ άλλων, και την Goldman Sachs, η οποία συμμετέχει και αυτή στην εν λόγω δημοπρασία.

Η κινητικότητα αυτή της Blackstone δεν είναι δύσκολο να ερμηνευτεί, δεδομένου ότι ο όμιλος έχει προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις και στις ΗΠΑ, έχοντας μάλιστα αναδειχθεί ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στις ΗΠΑ. Για τον σκοπό αυτό, επένδυσε συνολικά 5,5 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, αγοράζοντας 40.000 ακίνητα σε περιοχές όπως η Ατλάντα, το Φίνιξ και η Καλιφόρνια. Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, αξιοποιώντας τη συγκεκριμένη εμπειρία, η Blackstone επιχειρεί να εφαρμόσει ένα αντίστοιχο μοντέλο (έστω και με ορισμένες τροποποιήσεις, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της εκάστοτε αγοράς) και στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από την Ισπανία. Τόσο η Blackstone όσο και άλλοι μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι βρίσκονται σε αναζήτηση ακινήτων στην Ισπανία. Στόχος τους είναι οι μαζικές αγορές πολλών ακινήτων ταυτόχρονα, κυρίως διαμερίσματα, τα οποία να έχουν ήδη ενοικιαστές. Για τον λόγο αυτό, κινούνται σε πόλεις όπου οι τοπικές αρχές έχουν ανάγκη να παραχωρήσουν περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να περιορίσουν τα ελλείμματά τους.

Πρόκειται για κατοικίες χαμηλού κόστους που απευθύνονται σε χαμηλότερα στρώματα και που αναπτύχθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια από την τοπική αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο διευκόλυνσης της στέγασης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων (κάτι αντίστοιχο με τα προγράμματα του εδώ ΟΕΚ, πριν από την κατάργησή του).

Οι συνθήκες που επικρατούν στην ισπανική αγορά κατοικίας σίγουρα ευνοούν τέτοιες κινήσεις. Η έλλειψη χρηματοδότησης για απόκτηση κατοικίας είναι δεδομένη για τη συντριπτική πλειονότητα των Ισπανών, με αποτέλεσμα (σε συνδυασμό και με το πρόγραμμα λιτότητας και την υψηλή ανεργία του 26%), όλο και περισσότεροι να στρέφονται στη λύση της ενοικίασης.