ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποδόσεις

Πετρέλαιο

Η πρώτη εβδομάδα ανόδου μετά από σχεδόν δύο μήνες ήταν αυτή για την τιμή του πετρελαίου χάρη στη μείωση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας που κατεγράφη στις ΗΠΑ παράλληλα με την υποχώρηση των αποθεμάτων αργού στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη Δύση και το Ιράν δεν έχει αποφέρει προς το παρόν αποτελέσματα ώστε να δικαιολογούνται προσδοκίες για αύξηση της προσφοράς. Ετσι το αργό ΗΠΑ υποχωρούσε μεν χθες κατά 26 σεντς στα 95,18 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έχοντας, όμως, φθάσει την Πέμπτη στα υψηλότερα επίπεδά του από τις 31 Οκτωβρίου ενισχυόμενο κατά 1,59 δολάριο στα 95,44 δολ. το βαρέλι. Σε ό,τι αφορά το Brent σημείωνε αργά χθες το απόγευμα άνοδο κατά 0,20% στα 110,25 δολ. το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου.

Πρόβλεψη για πτώση των τιμών του χρυσού

Εξασθενεί η ζήτηση – Με απώλειες θα κλείσει το 2013

Πτώση στις τιμές του χρυσού προβλέπουν για την επόμενη εβδομάδα οι περισσότεροι αναλυτές και επενδυτές στην αγορά εμπορευμάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειονότητα των ερωτηθέντων από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg κάνει λόγο για μία κάμψη των τιμών υπό συνθήκες αναδίπλωσης της Fed τους προσεχείς μήνες. Η Fed φαίνεται διατεθειμένη να μειώσει τις αγορές τίτλων ακόμα και αν δεν αποκλιμακωθεί σε σημαντικό βαθμό η ανεργία. Παράλληλα, η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο εξασθενεί, καθώς οι επενδυτές δεν στρέφονται σε αυτό ως επενδυτικό καταφύγιο. Οι κινήσεις της Fed αναμένεται να αμβλύνουν τον κίνδυνο πληθωρισμού και αναζήτησης ασφαλούς τοποθέτησης.

Ο χρυσός ύστερα από δεκατρία συναπτά έτη συνεχούς ανόδου οδεύει να κλείσει το 2013 με απώλειες. Από τις αρχές της χρονιάς έχει αποδυναμωθεί κατά 26% συνολικά περίπου στα 1.244,64 δολ. η ουγγιά. Πάντως, δοκίμασε τις αντοχές της αγοράς και σε χαμηλότερα επίπεδα. Κατά τις συναλλαγές της Πέμπτης στο Λονδίνο υποχώρησε προσωρινά έως τα 1.236,88 δολ., επίπεδα ναδίρ από τις 9 Ιουλίου. O μεγαλοεπενδυτής Τζ. Πόλσον απέσυρε το ήμισυ των επενδύσεών του σε χρυσό, αλλά διατηρεί τις υπόλοιπες και δεν τις αυξάνει για το προσεχές τρίμηνο.

Ομόλογα

Ελληνικού Δημοσίου

Η παράταση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2014 επανέφερε την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου πάνω από το 8%. Πιο συγκεκριμένα το απόγευμα της Πέμπτης η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στα 66 λεπτά του ευρώ με την τιμή να ανέρχεται στο 8,5%. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ανήλθε στα 102,10 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,76%. Το spread ανήλθε στις 675μ.β. ενώ η μέση τιμή για το strip (καλάθι) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων κινήθηκε στο επίπεδο των 53,40 λεπτών του ευρώ. Τα hedge funds τα οποία το τελευταίο 1,5 έτος απέκτησαν ελληνικά ομόλογα ακόμη και στο ήμισυ της ονομαστικής τους αξίας (30,5% τον Μάρτιο του 2012), είναι από τους πλέον κερδισμένους από το ράλι των ελληνικών χρεογράφων που κατεγράφη τον Οκτώβριο.