ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε πτωτική πορεία ο χρυσός λόγω πληθωρισμού

Πτωτική προβλέπεται ότι θα παραμείνει η τιμή του χρυσού, υποχωρώντας σε επίπεδα χαμηλότερα των 1.000 δολαρίων η ουγγιά, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να είναι αρκετά υποτονικές στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Οι πωλήσεις του πολύτιμου μετάλλου έφθασαν, από τις αρχές του έτους μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, στους 768,9 μετρικούς τόνους. Αυτή η ρευστοποίηση των θέσεων στον χρυσό, που αποτελεί κατά παράδοση επενδυτικό εργαλείο κατά του πληθωρισμού, έχει οδηγήσει στη διαγραφή 67,1 δισ. δολαρίων από την αξία επενδυτικών κεφαλαίων.

Ετσι, οι υφιστάμενες θέσεις στον χρυσό έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. O Τζον Πόλσον, ο μεγαλύτερος επενδυτής στο επενδυτικό κεφάλαιο SPDR Gold Trust, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, ανακοίνωσε ότι δεν θα επενδύσει άλλο σε χρυσό, διότι «δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα επιταχυνθεί ο πληθωρισμός».

Η τιμή του χρυσού ακολουθούσε ανοδική πορεία από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι τον Ιούνιο του 2011, την περίοδο που η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διοχέτευσε περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ειδικότερα, η τιμή αναρριχήθηκε κατά 70%. Από τον Σεπτέμβριο του 2011, ωστόσο, υποχώρησε κατά 35%.

Εκτοτε έχει καταγράψει κέρδη 21% λόγω του μεγάλου αγοραστικού ενδιαφέροντος από τις ασιατικές αγορές, ιδιαίτερα για χρυσά νομίσματα και κοσμήματα. Η Κίνα και η Ινδία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση χρυσού.

Φέτος, όμως, με τον πληθωρισμό να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και τις εκτιμήσεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές, η τιμή του χρυσού φαίνεται ότι δεν έχει πολλά περιθώρια για να σημειώσει άνοδο.