ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινέζοι κροίσοι έτοιμοι για μετανάστευση

Περισσότεροι από τους μισούς εύπορους Κινέζους μεταναστεύουν στο εξωτερικό ή εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία τους ήδη βρίσκονται σε επενδυτικούς προορισμούς εκτός χώρας. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεταναστευτικά κύματα της σύγχρονης εποχής, το οποίο συνοδεύεται από προσωπικές περιουσίες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν εταιρείες ερευνών και οικονομικών αναλύσεων. Η τάση φυγής των πλουσίων από την Κίνα αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες σαν την αναζήτηση ενός επενδυτικού καταφυγίου ή ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, όπως επισημαίνεται από το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CΝΒC.

Υπάρχει, επίσης, η κατηγορία των Κινέζων που έχουν αποκτήσει τις περιουσίες τους με παράνομα μέσα, γεγονός που τους αναγκάζει να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό μαζί με τα χρήματά τους ώστε να μην πέσουν στα χέρια των αρχών. Πολλά ερωτήματα δημιουργούνται, επίσης, για τον τρόπο που πραγματοποιούνται αυτές οι εκροές κεφαλαίων. Στην Κίνα απαγορεύονται εμβάσματα άνω των 50.000 δολαρίων στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι οικονομικά ισχυροί Κινέζοι έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια. Μόνον εκείνοι με περιουσίες άνω ενός δισ. δολαρίων υπολογίζονται σε 943 άτομα, καλύπτοντας το 46,5% του συνόλου των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη.

Στοιχεία της WealthΙnsight αποκαλύπτουν πως οι εύποροι Κινέζοι διατηρούν συνολικά περιουσιακά στοιχεία 658 δισ. δολαρίων στο εξωτερικό. Η Boston Consulting Group υπολογίζει ότι οι εκροές κεφαλαίων από τους πλουσιότερους Κινέζους είναι χαμηλότερες, δηλαδή της τάξεως των 450 δισ. δολαρίων, αλλά με προοπτική να διπλασιαστούν εντός τριετίας. Ερευνα της Bain Consulting υποστηρίζει πως οι Κινέζοι με περιουσίες άνω των 16 εκατ. δολαρίων έχουν επενδύσει χρήματα στο εξωτερικό.

Σε έκθεση της Hurun και της Bank of China επισημαίνεται ότι περισσότεροι από το 50% των εκατομμυριούχων Κινέζων σκέπτονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό εάν δεν το έχουν πράξει ήδη. Στελέχη της WealthΙnsight, ωστόσο, δεν προβληματίζονται από αυτήν την τάση. Οι πλούσιοι Κινέζοι διατηρούν περίπου το 13% της περιουσίας τους στο εξωτερικό αντί του 20% με 30% που είναι ο μέσος όρος σε παγκόσμια κλίμακα.

Αυξάνονται οι αποδόσεις

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα ετών αναρριχήθηκαν οι αποδόσεις των 10ετών κινεζικών ομολόγων, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού. Αυτές οι ανοδικές τάσεις θυμίζουν τη σύντομη αλλά ανησυχητική κρίση ρευστότητας που είχε υποστεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας τον περασμένο Ιούλιο. Τότε η κεντρική τράπεζα δεν διοχέτευσε την αναμενόμενη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται σε ρεκόρ τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού στη διατραπεζική αγορά. Αυτή την εβδομάδα, η αύξηση του κόστους δανεισμού αποδίδεται στους φόβους για νέο περιορισμό της ρευστότητας στο διατραπεζικό σύστημα από την κεντρική τράπεζα, αναγκάζοντας τις μεγάλες τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους θεσμικούς επενδυτές της χώρας να είναι πιο προσεκτικοί στις αγορές κρατικών ομολόγων. Η δυνατότητα ξένων επενδύσεων στα κινεζικά ομόλογα είναι περιορισμένη, διότι πρόκειται για μία, επί το πλείστον, κλειστή αγορά. Από τη Δευτέρα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έφθασαν έως το 4,75%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2005.