ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ρευστό της ΕΚΤ δεν περνάει στην αγορά

Ο δανεισμός προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε ακόμη περισσότερο τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εντείνοντας την πίεση που ασκείται στον Μάριο Ντράγκι να αναλάβει πρωτοβουλίες, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Οι αγορές περιμένουν ελπίζοντας ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει νέο γύρο μακροχρόνιων φθηνών δανείων προς τις τράπεζες (LTRO) εντός του α΄ τριμήνου του 2014.

Τα δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Οκτώβριο περιορίστηκαν κατά 2,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από την ίδρυση της Ευρωζώνης. Η μεγάλη μείωση του δανεισμού κατέπληξε τις αγορές, αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters οι περισσότεροι οικονομολόγοι περίμεναν μείωση του δανεισμού κατά 1,8%.

«Αν και η ΕΚΤ μόλις μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού, η πίεση που δέχεται προκειμένου να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες ενισχύεται, ιδίως όσο μειώνεται η πιστωτική επέκταση», σχολίασε στο Reuters ο κ. Πέτερ βάντεν Χόουτε, οικονομολόγος στην τράπεζα ING. Σύμφωνα με τον κ. Βάντεν Χόουτε, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μειώσει σύντομα το βασικό επιτόκιο δανεισμού, ωστόσο θα μπορούσε να αρχίσει την επεξεργασία άλλων μέτρων ήδη από την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στις 5 Δεκεμβρίου. Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι εικασίες πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε νέο γύρο LTRO, αυτή τη φορά όμως τα δάνεια θα τα λάβουν τράπεζες που θα δεσμευτούν ότι θα τα χορηγήσουν με τη σειρά τους σε επιχειρήσεις. Βέβαια, την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο διέψευσε τις προσδοκίες των αγορών και των επιχειρήσεων, λέγοντας ότι η ρευστότητα των τραπεζών έχει βελτιωθεί σημαντικά και ότι πλέον δεν αντιμετωπίζουν τις ίδιες πιέσεις που αντιμετώπιζαν στο παρελθόν. Είναι αλήθεια ότι η πιστωτική επέκταση δεν είναι ο μόνος παράγοντας που θα λάβουν υπ’ όψιν τους οι τραπεζίτες της ΕΚΤ κατά την επόμενη συνεδρίασή τους, δεδομένου ότι η μόνη εντολή που έχει η ΕΚΤ είναι να διατηρεί τον πληθωρισμό κοντά στο 2%. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο περιορισμός της πιστωτικής επέκτασης και η ύπαρξη σημαντικά διαφορετικών επιτοκίων δανεισμού ανά την Ευρωζώνη είναι δύο προβλήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους τραπεζίτες.

Αλλαγή πολιτικής

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε χθες να διακόψει την επιδότηση των στεγαστικών δανείων, θεωρώντας ότι πλέον η αγορά στεγαστικών δανείων δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, και από το 2014 οι επιδοτήσεις για χρηματοδότηση θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στον δανεισμό προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ. Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αρχίσει να ανησυχεί ότι η αξία των ακινήτων στη Βρετανία αυξάνεται με ταχύτερο από το επιθυμητό ρυθμό. Χθες προειδοποίησε πως ενδεχομένως να απαιτήσει από τις τράπεζες να αρχίσουν να ελέγχουν κατά πόσο οι πολίτες που θέλουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο μπορούν να το εξυπηρετήσουν αν αυξηθεί το επιτόκιο δανεισμού. Στην έκθεσή της για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η ΤτΑ αναφέρει ότι αν και η δραστηριότητα παραμένει κάτω από τη μακροπρόθεσμη τάση και ότι τα κριτήρια για τη χορήγηση δανείων εξακολουθούν να είναι αυστηρότερα απ’ ό,τι πριν από την κρίση, παρ’ όλα αυτά η αγορά αρχίζει να επιταχύνεται, γεγονός που αναγκάζει την ΤτΑ να λάβει προληπτικά μέτρα, προκειμένου να αποφύγει τη δημιουργίας «φούσκας» στα ακίνητα.