ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτηγμένοι» στα χρέη 9 εκατομμύρια Βρετανοί

Σχεδόν εννέα εκατομμύρια Βρετανοί αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τα χρέη τους, όπως μεταδίδει το BBC. Τα στοιχεία προέρχονται από την ανεξάρτητη υπηρεσία Money Advice Service, σύμφωνα με την οποία πολύ μικρό ποσοστό των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα απευθύνονται σε ειδικούς για να τα επιλύσουν.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο σε πέντε πόλεις της Αγγλίας όπου περισσότερο από το 40% (!) των κατοίκων δυσκολεύεται να αποπληρώσει τα χρέη του. Σύμφωνα με έρευνα της ΜΑS, το 18% των Βρετανών, ή 8,8 εκατομμύρια άνθρωποι, θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν «σοβαρά» οικονομικά προβλήματα. Εξ αυτών, το 74% δηλώνουν «δυστυχείς».

Οι πέντε πόλεις όπου πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τα χρέη του είναι οι Χαλ, Νότιγχαμ, Μάντσεστερ, Νόουσλι και Λίβερπουλ. Σε αυτές τις πόλεις τουλάχιστον το 40% των κατοίκων δηλώνει ότι δεν έχει καταφέρει να πληρώσει τη δόση για την εξυπηρέτηση των χρεών του στους τρεις από τους έξι τελευταίους μήνες, ενώ στο Χαλ το ποσοστό φτάνει το 43,1%. Για την υπηρεσία MAS ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολύ λίγοι άνθρωποι ζητούν βοήθεια ώστε να διακανονίσουν τα χρέη τους. «Εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να ξεφύγουν από την παγίδα του χρέους ζητώντας δωρεάν συμβουλές», λέει στο BBC η διευθύνουσα σύμβουλος της MAS, Κάρολιν Ρουκς. «Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή τους και όσο πιο σύντομα ζητήσουν συμβουλές, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιώσουν τη ζωή τους για τα καλά», εξηγεί.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας, ο προσωπικός δανεισμός, περιλαμβανομένων των στεγαστικών και των ακάλυπτων δανείων, έχει ανέλθει στο 1,43 τρισ. λιρών, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο που βρισκόταν αμέσως πριν από την κρίση τον Σεπτέμβριο του 2008.