ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θέλετε σοκολάτα, φράουλα ή βανίλια στο κινητό σας τηλέφωνο;

Πόσες φορές πρέπει να γλείψεις ένα ψηφιακό γλειφιτζούρι μέχρι να φτάσεις στο τέλος του; Αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο δεν αποκλείεται να κληθείτε να δώσετε απάντηση χάρη σε μία ομάδα ερευνητών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης που προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα ψηφιακό γλειφιτζούρι, το οποίο θα μπορεί να μιμείται τη γεύση.

Αν και όπως φαίνεται το εγχείρημα είναι περιπεπλεγμένο, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι μάλλον απλή. Οταν το γλειφιτζούρι, το οποίο αποτελείται από ένα ασημένιο ηλεκτρόδιο, αγγίζει την άκρη της γλώσσας αναπαράγει τέσσερις γνωστές γεύσεις: αλμυρό, γλυκό, ξινό ή πικρό. Συνδυαστικά αυτές οι τέσσερις γεύσεις μπορούν να παράγουν άλλες που μοιάζουν με την αίσθηση που αφήνει το αληθινό γλειφιτζούρι.

Η έρευνα εκπονείται από τον Νιμέσα Ρανασίνγκε, ερευνητή του τμήματος μηχανικής ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στόχος του είναι μια ημέρα να μπορεί ο χρήστης να ακουμπά με τη γλώσσα το κομπιούτερ ή το κινητό του τηλέφωνο και να γεύεται εικονικές γεύσεις όλων όσα βλέπει στην οθόνη.

Παραπλανούν…

Ο επιστήμονας δήλωσε στο New Scientist ότι οι υποδοχείς γεύσης που διαθέτουμε μπορούν να παραπλανηθούν από την εναλλαγή ηλεκτρικού ρεύματος που προκαλεί το ψηφιακό γλειφιτζούρι, όπως, εξάλλου, και από μικρές αλλά γρήγορες μεταβολές της θερμοκρασίας. Οι επιστήμονες προσπαθούν να επιτύχουν τον στόχο τους επί ένα έτος, αλλά η δουλειά τους παρουσιάστηκε στο συνέδριο ACM Multimedia, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην Ισπανία.

Βέβαια, μην πιστέψετε ότι θα είναι δυνατόν να γλείψετε το iPhone σας και να έχετε τη γεύση του παγωτού φράουλα ή μιας πλάκας σοκολάτας. Τουλάχιστον, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί στο εγγύς μέλλον. Οι ερευνητές θα πρέπει να προσθέσουν ακόμα και άλλες προσομοιώσεις γεύσης, όπως είναι οι πιο σακχαρώδεις και γλυκές γεύσεις, αλλά και οσμή και υφή στην εμπειρία, προκειμένου να παραπλανήσουν αποτελεσματικά τον ανθρώπινο εγκέφαλο ώστε να πιστεύει ότι η γεύση είναι αληθινή. Αν τελικά η πειραματική εργασία ευοδωθεί και γίνει εμπορικώς εκμεταλλεύσιμη, θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί κατά πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Οι διαφημιστές, παραδείγματος χάρη, μπορεί να περιλάβουν τη γεύση ανάμεσα στις αρετές ενός προϊόντος που διαφημίζουν στην τηλεόραση ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι κινηματογραφικές ταινίες που θα προβάλλονται σε αυτά τα μέσα θα μπορέσουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη διαδραστικότητα, επιτρέποντας στους ανθρώπους να γευτούν το φαγητό που τρώει κάποιος πρωταγωνιστής στην ταινία που παρακολουθούν. Και βέβαια, η τεχνολογία μπορεί τελικά να βρει εφαρμογές και στον κόσμο της ιατρικής επιτρέποντας σε ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη να γευτούν τη ζάχαρη χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους. «Φυσικά, στα περιβάλλοντα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αυτή η νέα δυνατότητα της γεύσης μπορεί να γεννήσει μια νέα κατηγορία ανταμοιβών, που θα βασίζονται ακριβώς στη γεύση», δήλωσε ο Ρασανίγκε. «Εάν παραδείγματος χάρη ολοκληρώσεις κάποιο καθήκον του παιχνιδιού ή ολοκληρώσεις ένα επίπεδο, θα μπορεί κανείς να λάβει μία γεύση ως ανταμοιβή, κάτι γλυκό, ή αν αποτύχεις θα πάρεις κάτι πικρό».