ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση κατώτατου μισθού στις ΗΠΑ

dolario-dolaria-ipa-oikonomia

Εκκληση για αύξηση του κατώτατου μισθού στις ΗΠΑ απηύθυναν στις αρχές της εβδομάδας 75 οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και επτά κάτοχοι του βραβείου Νομπέλ για την Οικονομία. Σε ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσαν την περασμένη Δευτέρα, οι οικονομολόγοι καλούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αυξήσει τον κατώτατο μισθό από τα 7,25 δολάρια την ώρα, που είναι σήμερα, στα 10,10 δολάρια την ώρα το 2016. Μάλιστα, οι Αμερικανοί οικονομολόγοι καλούν την κυβέρνηση να υιοθετήσει την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, δηλαδή ο κατώτατος μισθός να αυξάνεται κάθε χρόνο όσο και ο επίσημος πληθωρισμός.

Οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι -σύμφωνα με τις διαθέσιμες έρευνες- η αύξηση του μισθού δεν οδηγεί σε μείωση της απασχόλησης. Οι περασμένες αυξήσεις του κατώτατου μισθού «είχαν μικρή ή καμία αρνητική επίπτωση στην απασχόληση των εργατών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ακόμη και κατά τη διάρκεια αδυναμίας στην αγορά εργασίας», αναφέρουν οι οικονομολόγοι στην επιστολή τους.

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι μια μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού θα είχε θετική, αν και μικρή, επίδραση στην αμερικανική οικονομία διότι οι χαμηλόμισθοι εργάτες θα ξόδευαν όλο το διαθέσιμο εισόδημά τους. Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχει υποστηρίξει την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού, το μέτρο έχει «κολλήσει» στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ABC και της εφημερίδας Washington Post, που διενεργήθηκε μεταξύ 12 και 15 Δεκεμβρίου, ποσοστό 66% των Αμερικανών πολιτών υποστηρίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αντιθέτως, σε ποσοστό 31% οι ερωτηθέντες είναι αντίθετοι με την αύξηση, διότι υποστηρίζουν ότι θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.