ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mείωση μισθών ή «λουκέτο» σε 4 μονάδες

electrolux

Η διοίκηση της Electrolux, σε συνομιλίες κατεπείγοντος χαρακτήρα με την κυβέρνηση της Ιταλίας, πρότεινε δραστική μείωση κατά το ήμισυ στους μισθούς των εργαζομένων της, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των συνδικάτων των εργαζομένων. Εάν ισχύσουν αυτά, τότε οι μηνιαίες αποδοχές από τα 1.400 θα μειωθούν στα 700-800 ευρώ. Η σουηδική εταιρεία οικιακών συσκευών διέψευσε όσα είχαν διαρρεύσει και επέμεινε ότι εκείνη είχε προτείνει μείωση της τάξεως του 8% και όχι του 50%. Ακολούθησε απάντηση των συνδικαλιστών που αμφισβήτησαν τα στοιχεία της εταιρείας, κάνοντας λόγο για λάθος συγκρίσεις. Η διοίκηση επανήλθε, αυτή τη φορά με στοιχεία για τα ωρομίσθια στην Ιταλία σε σχέση με την Πολωνία, χωρίς ωστόσο να μπει ένα τέλος σε αυτή τη διαφωνία. Ετσι, νέες επαφές με τη διοίκηση της εταιρείας, τους συνδικαλιστές και τις τοπικές αρχές θα έχει σήμερα ο υπουργός Βιομηχανίας Φλάβιο Ζανονάτο.

Η Εlectrolux, η οποία δέχθηκε δριμεία κριτική για τις θέσεις της από τα εργατικά συνδικάτα και από πολιτικούς σχολιαστές, δήλωσε ότι είναι αναγκαίες οι περικοπές για να διατηρήσει ως έχουν τις δραστηριότητές της στη χώρα (τέσσερα εργοστάσια) και κατά συνέπεια και τις θέσεις εργασίας. Ειδάλλως, θα τις μεταφέρει σε χώρες της Ανατoλικής Ευρώπης. «Το σχέδιο της Electrolux είναι απαράδεκτο και εμπεριέχει δραματικές μειώσεις», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του συνδικάτου UIL, Ρόκο Παλομπέλα. Ζήτησε, μάλιστα, από τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα να συνδράμει τους εργαζομένους ώστε να διαπραγματευθούν καλύτερη συμφωνία.

Η σουηδική Εlectrolux διατηρεί τέσσερα εργοστάσια στα βόρεια της χώρας. Στο ένα από αυτά, στη βορειοανατολική περιοχή της Πόρτσια, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να το δουν να κλείνει, ακόμα και αν τους ελαττωθούν οι αποδοχές. Η διοίκηση θα αποφασίσει για την τύχη του έως τον Απρίλιο. Τα άλλα τρία, κοντά στο Μιλάνο, το Τρεβίζο και το Φορλί, αναμένεται να ενισχυθούν με επενδύσεις 56,7 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε η εταιρεία. Ωστόσο, θα υπάρξει και απομάκρυνση 273 πλεοναζόντων εργαζομένων. Το υψηλό εργατικό κόστος συνιστά μια από τις βασικές αδυναμίες της ιταλικής οικονομίας. Τις συνθήκες αυτές επιδεινώνει και η μείωση των καταναλωτικών δαπανών εξαιτίας της λιτότητας.