ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποδόσεις

Αποδόσεις

Πτώση 1,5% στην τιμή του χρυσού

Απώλειες κατέγραψε η τιμή του χρυσού αυτήν την εβδομάδα ύστερα από την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για περαιτέρω μείωση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και τη μεγάλη υποχώρηση των τοποθετήσεων σε χρυσό του SPDR Gold Trust, του μεγαλύτερου διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου χρυσού στον κόσμο. Η τιμή του χρυσού διαμορφώθηκε χθες στα 1.284,20 δολάρια η ουγγιά στην αγορά του Λονδίνου, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 1,5%. Στη Νέα Υόρκη, ο όγκος της διαπραγμάτευσης του χρυσού ήταν κατά 64% χαμηλότερος από τον μέσον όρο των τελευταίων 100 ημερών, με την τιμή του να κυμαίνεται στα 1.284 δολάρια.

Ο ρόλος του χρυσού ως επενδυτικό καταφύγιο τίθεται στο περιθώριο εφόσον η κατάσταση στην αμερικανική οικονομία φαίνεται πως συνεχίζει να βελτιώνεται, γεγονός που έπεισε τη Fed να περιορίσει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης κατά ακόμη 10 δισ. δολάρια. Μέσα στην εβδομάδα, η Fed επεσήμανε επίσης ότι θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στο μέλλον. Συν τοις άλλοις, οι εκροές χρυσού από το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο SPDR Gold Trust ανήλθαν στους 25,1 τόνους τον περασμένο μήνα, μια ποσότητα που ξεπερνά τις εισροές των 19,9 τόνων που σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Πετρέλαιο

Ανέκαμψαν χθες οι τιμές του πετρελαίου εν αναμονή των στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας, καθώς η αγορά προεξοφλούσε πως θα κατατείνουν σε ανάκαμψη της οικονομίας. Ετσι, το αργό Νέας Υόρκης κυμαινόταν το απόγευμα στα 99,91 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 108,61 δολάρια στην αγορά του Λονδίνου. Την Πέμπτη και νωρίς χθες το πρωί οι τιμές είχαν υποχωρήσει καθώς είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, που φέρουν τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα να έχουν αυξηθεί κατά 1,7 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 339,4 εκατ. βαρέλια, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από το 1982. Η είδηση είχε, άλλωστε, συνδυασθεί με τα επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ που είχαν προηγηθεί και φέρουν την αμερικανική οικονομία να έχει σημειώσει αναιμική ανάπτυξη μόλις 0,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Σε ικανοποιητικά επίπεδα διατηρήθηκε η αξία των συναλλαγών στην εγχώρια αγορά ομολόγων στις τελευταίες συνεδριάσεις του Απριλίου. Ειδικότερα, ο συνολικός τζίρος ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ. Οπως εκτιμούν οι αναλυτές, από τη χρονική στιγμή που εξεδόθη το 5ετές ελληνικό κρατικό ομόλογο έχει ζωηρέψει σημαντικά η ηλεκτρονική δευτερογενής αγορά τίτλων. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 70,50 λεπτά/ευρώ τo μεσημέρι της Παρασκευής. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2024 διαμορφώθηκε στα 79,60 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση στο 6,11%. Η διαφορά απόδοσης (spread) από τα γερμανικά ομόλογα ανήλθε στις 473 μ.β. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2024 έφτασε στα 105,40 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται σε 1,38%.