ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 90 δισ. από την Apple

Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 90 δισ. από την Apple

Η Apple, λίγες ημέρες αφότου ανακοίνωσε βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2014, δημοσιοποίησε και την πρόθεσή της να επεκτείνει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών από το σημερινό, ύψους 60 δισ. δολ., στα 90 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής εταιρείας και αρμόδιο για τον οικονομικό έλεγχο της, Λούκα Μαέστρι, η επαναγορά θα χρηματοδοτηθεί από την πώληση ομολόγων. «Για τη διεκπεραίωση της πρωτοβουλίας αυτής θα απευθυνθούμε μία φορά ακόμα στις ομολογιακές αγορές», τόνισε ο κ. Μαέστρι. «Κατά τη διάρκεια του 2014 στοχεύουμε να είμαστε ενεργοί και πάλι εντός και εκτός ΗΠΑ για μία κίνηση ανάλογη με αυτή του 2013, ενώ, προϊόντος του χρόνου, θα αποφασίσουμε τις λεπτομέρειες για τις αγορές, που θα επιλέξουμε, το νόμισμα, στο οποίο θα είναι εκπεφρασμένα τα ομόλογα, καθώς και τη διάρκειά τους».

Το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου ο αμερικανικός κολοσσός είχε αποκομίσει σε διαθέσιμο ρευστό 150,6 δισ. δολ., εκ των οποίων το 88% φυλάσσεται εκτός ΗΠΑ. Ο Λούκα Μαέστρι επισήμανε ότι «υπό το τρέχον νομοθετικό καθεστώς στις ΗΠΑ, θα κληθούμε να υποστούμε σημαντικές συνέπειες σε επίπεδο φορολογίας, εάν αποφασίσουμε να επαναπατρίσουμε τα κέρδη μας από τις δραστηριότητες του εξωτερικού».

Φοροαποφυγή

Οπως παρατηρούν αναλυτές, η φράση «σημαντικές συνέπειες σε επίπεδο φορολογίας» μάλλον υποβαθμίζει την πραγματικότητα. Ο επαναπατρισμός κερδών θα σημάνει ότι το τουλάχιστον 35% αυτών θα μεταφρασθεί σε φόρους.

Οπότε γίνεται αντιληπτό γιατί η Apple έχει δομήσει με τέτοιον τρόπο τις διεθνείς δραστηριότητές της, επιμερίζοντάς τες σε πολυάριθμες ξεχωριστές θυγατρικές. Οι περισσότερες από αυτές έχουν έδρα την Ιρλανδία, τη χώρα με τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή του 12,5% μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.