ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Πρωταγωνιστές

Οι Πρωταγωνιστές

Ρατζιβ Σουρι
Η φυσική επιλογή για την ηγεσία της Nokia

Ο νέος πηδαλιούχος του φινλανδικού ομίλου Νokia, Ρατζίβ Σούρι, είναι ένας δικός του άνθρωπος. Μέχρι πρότινος διοικούσε τον κλάδο των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της Nokia. Το 2011 προώθησε δραστικό πρόγραμμα αναδιοργάνωσης με την απόλυση 17.000 ατόμων, αποσκοπώντας στην αναζωογόνηση της κερδοφορίας. Η επιτυχία της πρωτοβουλίας πιστώθηκε στον κ. Σούρι. Οι αναλυτές τον θεωρούν φυσική επιλογή για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Το 2013 η μονάδα ΝSN είχε λειτουργικά κέρδη αυξημένα κατά 39% εν συγκρίσει με τα 1,1 δισ. ευρώ του 2012. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Nokia, Ρίστο Σιιλασμά, επισημαίνει: «Ο Ρατζίβ είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να αναλάβει την εταιρεία και να την οδηγήσει στο μέλλον. Εχει αποδείξει την ικανότητά του να δημιουργεί στρατηγική σαφήνεια, να καθοδηγεί τις καινοτομικές πρωτοβουλίες και την ανάπτυξη, να διασφαλίζει την πειθαρχημένη εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων και να φέρει αποτελέσματα». Παράλληλα, στη Σίλικον Βάλεϊ η Microsoft oλοκληρώνει την εξαγορά του κλάδου κατασκευής κινητών τηλεφώνων και παροχής υπηρεσιών της Nokia.

Ατζαϊ Μπανγκα
Δυναμικά ξεκίνησε η MasterCard το 2014

Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαλύονται και καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν, αλλά κάτι μένει σταθερό: η χρήση πλαστικού χρήματος. Το πρώτο τρίμηνο του 2014 ο όγκος των αγορών με πιστωτικές κάρτες της MasterCard αυξήθηκε 10%. Οπως ανέφερε ο Ατζάι Μπάνγκα, ο διευθύνων σύμβουλος της MasterCard, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας έκδοσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στον κόσμο, «ξεκινήσαμε τη χρονιά με ένα δυναμικό τρίμηνο παρά το ότι η παγκόσμια οικονομία δίνει μεικτές ενδείξεις». Η βελτιωμένη επίδοση του κολοσσού αποδίδεται στις νέες συμφωνίες, που συνήψε ειδικά με τρεις από τους μεγαλύτερους ομίλους στο διεθνές λιανεμπόριο. Τα καθαρά κέρδη της MasterCard αυξήθηκαν στα 870 εκατ. δολάρια ή 73 δολάρια ανά μετοχή, για το πρώτο τρίμηνο με λήξη στις 31 Μαρτίου έναντι των 72 σεντς που ανέμεναν αναλυτές. Η σοβαρότερη ανταγωνίστριά της, Visa, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία πλήττουν τα έσοδά της, αλλά η ίδια η MasterCard δεν αναφέρθηκε στο θέμα.

Τζον Ντοναχο
Πρόστιμο 3,75 εκατ. δολ. στην eBay

Yψηλό τίμημα θα κληθεί να καταβάλει ο Τζον Ντόναχο της eBay, της μεγαλύτερης εταιρείας με δραστηριότητες στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, για εξωδικαστικό διακανονισμό με τις αμερικανικές αρχές. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απεφάνθη πως πρέπει πληρώσει πρόστιμο της τάξεως των 3,75 εκατ. δολαρίων λόγω πρακτικών οι οποίες πλήττουν τον υγιή ανταγωνισμό. Η προκάτοχος του κ. Ντόναχο είχε έλθει σε μυστική συμφωνία με τον συνάδελφό της στην εταιρεία Intuit, ώστε να μην υπάρξει εκατέρωθεν πρόσληψη του στελεχικού τους δυναμικού. Βάσει της απόφασης του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Ντόναχο απαγορεύεται να έλθει σε αθέμιτη συμφωνία για την πρόσληψη υπαλλήλων και για περίοδο μιας πενταετίας. Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε ότι τα 3,75 εκατ. δολάρια που θα καταβάλει θα αποζημιώσουν όσους εργάζονταν στην eΒay ή την Intuit και δυνητικά επλήγησαν το διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2005 και μετά. Από πλευράς της η Intuit είχε ήδη καταλήξει σε εξωδικαστικό διακανονισμό με τις αμερικανικές αρχές για το ίδιο θέμα.