ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πυρετός των εξαγορών επέστρεψε στα προ κρίσης επίπεδα

Ο πυρετός των εξαγορών επέστρεψε στα προ κρίσης επίπεδα

Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες αποδύθηκαν στην προσπάθεια να ενισχύσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και στην πορεία τα διευθυντικά τους στελέχη σταμάτησαν να επιδιώκουν την εξαγορά ανταγωνιστών. Ωστόσο σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά, με τις μεγάλες εξαγορές και τις μεγάλες συμφωνίες να έχουν επιστρέψει στο προσκήνιο. Μόνο αυτή την εβδομάδα η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer πρότεινε την εξαγορά της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, η οποία την απέρριψε, έναντι 100 και πλέον δισ. δολαρίων. Οι General Electric και Siemens πρότειναν να εξαγοράσουν την επιχείρηση ενέργειας της γαλλικής Alstom για περισσότερα από 12 δισ. δολάρια.

Η επεκτατική πολιτική που ακολούθησαν μετά την κρίση οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου ευνόησε την αύξηση των τιμών των μετοχών και η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας βοήθησε πολλές εταιρείες να συγκεντρώσουν βουνά μετρητών τα τελευταία χρόνια. Τώρα φαίνεται πως ήρθε η ώρα να τα επενδύσουν. Από την αρχή του χρόνου έχουν ανακοινωθεί 14 προσπάθειες ή συμφωνίες εξαγοράς εταιρείας, ύψους άνω των 10 δισ. δολαρίων η καθεμιά, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Dealogic. Πρόκειται για τις περισσότερες συμφωνίες από το 2007. Με το κόστος δανεισμού για τις μεγάλες εταιρείες να εξακολουθεί να είναι χαμηλό, τα διευθυντικά στελέχη έχουν αποδυθεί σε κυνήγι μεγάλων συμφωνιών που έχουν τη δυνατότητα ν’ αλλάξουν το τοπίο στη βιομηχανία όπου δραστηριοποιούνται. Η αμερικανική Comcast, η μεγαλύτερη εταιρεία ΜΜΕ και τηλεπικοινωνιών στον κόσμο βάσει εσόδων, εξαγοράζει έναντι 45 δισ. δολαρίων την Time Warner Cable στην προσπάθειά της να ενισχύσει τη θέση της στην αμερικανική τηλεπικοινωνιακή αγορά της καλωδιακής τηλεόρασης. Ομοίως η φαρμακοβιομηχανία Valeant προσπαθεί να εξαγοράσει έναντι 46 δισ. δολαρίων την Allegran, η οποία κατασκευάζει το μπότοξ. Οπως φάνηκε από την περίπτωση Pfizer-AstraZeneca, η προσπάθεια να εξουδετερωθεί ένας ανταγωνιστής δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που υπαγορεύει μια εξαγορά. Η προσπάθεια των εταιρειών να πληρώνουν λιγότερους φόρους αποτελεί και αυτή σημαντικό κίνητρο. Στην περίπτωση που η Pfizer καταφέρει να εξαγοράσει τη βρετανική ανταγωνίστριά της, τότε η έδρα της νέας εταιρείας συμμετοχών που θα προκύψει θα είναι η Βρετανία, χάρη στο ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώτος που διαθέτει. Επίσης η αμερικανική φορολογική νομοθεσία προβλέπει χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές όταν υπάρχει αλλαγή έδρας σε ξένη χώρα μέσω εξαγοράς άλλης εταιρείας. Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης από την ύφεση, το γεγονός ότι έχει πλέον εκλείψει ο φόβος περί διάλυσής της, αλλά και το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς ορισμένων χωρών της φαίνεται ότι έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον αρκετών αμερικανικών εταιρειών. Επιπλέον η κρίση χρέους της Ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια έχει ρίξει την τιμή πολλών ευρωπαϊκών εταιρειών, με αποτέλεσμα τώρα που βελτιώνονται οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ευρώπης η αποτίμησή τους να φαντάζει ελκυστική. Ενα άλλο χαρακτηριστικό των εξαγορών που γίνονται το τελευταίο διάστημα είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότερες γίνονται μόνο με πληρωμή σε μετοχές. Ο λόγος είναι η άνοδος των αμερικανικών μετοχών τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την Dealogic, από την αρχή του 2014 το 18% των ανακοινωθέντων ή σχεδιαζόμενων εξαγορών, το υψηλότερο ποσοστό από το 2003, έχει γίνει αποκλειστικά μέσω της προσφοράς μετοχών της εταιρείας που εξαγοράζει. Πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 9%. Αντιθέτως, οι συμφωνίες που ολοκληρώνονται μόνο με μετρητά έχουν μειωθεί κατά 48% με βάση την αξία σε δολάρια και έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001.

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που ωθούν τις εταιρείες να προσφέρουν μεγάλο μέρος του αντιτίμου της εξαγοράς σε μετοχές. Ο πρώτος είναι ότι η εταιρεία που εξαγοράζει έχει περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσει τους ταλαντούχους υπαλλήλους της εξαγορασθείσας εταιρείας προσφέροντάς τους μετοχές της νέας εταιρείας. Για παράδειγμα οι ιδρυτές και οι υπάλληλοι της εταιρείας WhatsApp, την οποία η Facebook εξαγόρασε έναντι 19 δισ. δολ. τον Φεβρουάριο (τα 15 δισ. σε μετοχές και τα υπόλοιπα σε μετρητά), θα λάβουν μετοχές αξίας 3 δισ. δολ. Ο δεύτερος λόγος είναι η τάση που παρατηρείται τελευταίως, η αξία της μετοχής της εταιρείας που πραγματοποιεί την εξαγορά να ανεβαίνει μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Πράγμα που σημαίνει ότι οι μέτοχοι της εταιρείας που εξαγοράστηκε μέσω προσφοράς μετοχών μπορούν να προσβλέπουν σ’ ένα επιπλέον κέρδος από την άνοδο της αξίας των μετοχών.

Βέβαια, η εποχή των μεγάλων συμφωνιών θα μπορούσε να διακοπεί απότομα αν αλλάξει το μακροοικονομικό περιβάλλον, αν οι αγορές αρχίσουν να πέφτουν ή αν υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στη φορολογική πολιτική. Πολύ περισσότερο αν κλιμακωθεί η κρίση της Ουκρανίας ή αν αποδειχτούν αληθινοί οι φόβοι για περαιτέρω επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.