ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκροές κεφαλαίων 60 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο από τη Ρωσία

Εκροές κεφαλαίων 60 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο από τη Ρωσία

Oι κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας, το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και οι περιορισμοί στις βίζες, μέτρα τα οποία πλήττουν άτομα και εταιρείες κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν, μπορεί να φαίνονται ασήμαντες. Ωστόσο, η κρίση στην Ουκρανία έχει ήδη αφήσει τα σημάδια της στη ρωσική οικονομία και στις κεφαλαιαγορές. Οι εκροές κεφαλαίου το πρώτο τρίμηνο του 2014 εκτιμάται ότι υπερέβησαν τα 60 δισ. δολάρια. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου έχει υποχωρήσει 20% από τις αρχές της χρονιάς και το ρούβλι ως προς το δολάριο έχει απολέσει το 8% της αξίας του. Οι ανησυχίες για υποτίμηση, οι οποίες αποτυπώνονται στις τιμές καταναλωτή, παρακίνησαν την κεντρική τράπεζα της χώρας να αυξήσει δραστικά το βασικό της επιτόκιο στο 7,5% από το 5,5% προηγουμένως. Το ΔΝΤ αναγνωρίζει πως η οικονομία της Ρωσίας τελεί σε ύφεση και αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για ανάπτυξη φέτος, στο 0,2% από 1,3%.

Εντούτοις, η Ρωσία φαίνεται να κρατά γερά χαρτιά στα χέρια της, τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο στρατιωτικής ισχύος. Τροφοδοτεί την Ευρωπαϊκή Ενωση σε φυσικό αέριο σε ποσοστό 24% και σε πετρέλαιο σε ποσοστό 30%. Ο έλεγχος τον οποίο ασκεί στην Ουκρανία αναφορικά με την κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ακόμα μεγαλύτερος. Αυτό σημαίνει πως η Δύση μετά δυσκολίας θα σχεδιάσει κυρώσεις οι οποίες δεν θα βλάψουν και την ίδια.

Επιπλέον, η υγεία των δημόσιων οικονομικών της Ρωσίας είναι πολύ καλύτερη από εκείνη πολλών κρατών, τα οποία επέβαλαν τις κυρώσεις. Λόγου χάριν, το δημόσιο χρέος της φθάνει στο 13% του ΑΕΠ εν συγκρίσει με το 87% της Ε.Ε. και το έλλειμμα στο 1,3% αντί του 3,3% της Ε.Ε. Επί σειρά ετών, οι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί της της έδιναν τη δυνατότητα να συγκεντρώνει εντυπωσιακά συναλλαγματικά διαθέσιμα. Αυτό δεν σημαίνει πως η οικονομία της είναι άτρωτη. Δεν μπορεί να διαχειριστεί άμεσα όλα τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, δεδομένου ότι 175 δισ. δολάρια έχουν τεθεί κατά μέρος για τα κρατικά ταμεία, τα οποία λειτουργούν ως «μαξιλάρι» του προϋπολογισμού και ως πρόβλεψη για τις μελλοντικές συντάξεις.

Εάν, όμως, οι εκροές κεφαλαίων συνεχίσουν με τους σημερινούς ρυθμούς, τότε η κεντρική τράπεζα θα βρεθεί ενώπιον μιας δύσκολης επιλογής: είτε να εκμεταλλευθεί τα διαθέσιμά της για να διατηρήσει σταθερό το ρούβλι είτε να το αφήσει να υποχωρήσει, αναθερμαίνοντας τον πληθωρισμό και επισπεύδοντας μια τραπεζική κρίση.

Εάν η Ρωσία πρόκειται να έχει βιώσιμη ανάκαμψη, αφού τα εύκολα κέρδη από την έκρηξη στην αγορά εμπορευμάτων τελείωσαν, θα πρέπει να ανοίξει την οικονομία της: και αυτό σημαίνει επενδύσεις από ξένες εταιρείες.