ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Σόιμπλε: Χαιρετίζει την απόφαση της Λισαβόνας να μην λάβει προληπτική βοήθεια

Β. Σόιμπλε: Χαιρετίζει την απόφαση της Λισαβόνας να μην λάβει προληπτική βοήθεια

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαιρέτισε τη χθεσινή ανακοίνωση της Πορτογαλίας ότι δεν θα ζητήσει προληπτική γραμμή πιστώσεων στο τέλος του διεθνούς προγράμματος διάσωσής της, το οποίο εκπνέει στις 17 Μαΐου.

«Η Πορτογαλία χρησιμοποίησε καλά τα τρία τελευταία χρόνια και έθεσε σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις μεγάλης έκτασης. Η εμπιστοσύνη των χρηματαγορών επέστρεψε. Η Πορτογαλία κατάφερε με θεαματικό τρόπο να χρηματοδοτηθεί και πάλι ανεξάρτητα», τονίζει ο Σόιμπλε σε γραπτή δήλωση που εκδόθηκε από το υπουργείο του.

Ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος συχνά επικρίνεται επειδή υποστήριξε την επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας στις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετώπισαν δυσκολίες, πρόσθεσε πως «η ανακοινωθείσα ολοκλήρωση του (πορτογαλικού) προγράμματος δείχνει για μια ακόμη φορά ότι ο δρόμος που ακολουθείται από την Ευρωζώνη είναι ο σωστός».

Η Λισαβόνα, απαρνούμενη μια προληπτική γραμμή πιστώσεων, ακολουθεί τα ίχνη της Ιρλανδίας, η οποία έγινε τον Δεκέμβριο η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που απαλλάχθηκε από την κηδεμονία των διεθνών δανειστών της χωρίς να προσφύγει σε επιπλέον βοήθεια.